latinica  ћирилица
22/05/2024 |  10:26 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

Мехмедовић о Цвијановић и састанку Додика и Вучића са патријархом

Резолуција о Сребреници није урота према народу, може бити једино урота према политици 90-их коју покушавају поново оживјети, каже Шемсудин Мехмедовић, посланик у Представничком дому Парлламентарне скупштине БиХ.
Шемсудин Мехмедовић - Фото: РТРС
Шемсудин МехмедовићФото: РТРС

- Молитве и благослови СПЦ су опасни, знамо гдје је то водило. Онда могу говорити о уроти против својих политика, а не против државе Србије и ентитета Републике Српске. То је урота против једне политике којој је пресуђено на Међународном суду у Хагу - каже Мехмедовић.

Он сматра да Србија и Република Српска "дижу прашину" у вези гласања о резолуцији, додајући да је то покушај хомогенизације Срба да би, како каже, заштитили све оно што су предсједник Републике Српке Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић све ове године радили.

Коментаришући испраћај Вучића у Њујорк и молебан који је тим поводом служио патријарх српски Порфирије, Мехмедовић је рекао да "се сви сјећамо да су и Аркана благосиљали високи званичнииц СПЦ".

- То је једна врло опасна активност вјерске заједнице, ако је можемо тако назвати, јер се она претвара у један ишчашени центар политичке моћи - управља политичким процесима српског народа на читавом Балкану, што је врло дестабилизујуће - каже он.

Мехмедовић се дотакао и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић.

- Док сам ја проводио закон, Цвијановић је била конобарица на просторима Теслића и ми се врло добро знамо. Некад кад сам био одборник СО, био сам обавезан да присуствујем вјенчањима супружника без обзира о коме се радило. Код нас се то не зове кумство, ја сам био присутан на одређеним вјенчањима и ја се тога не стидим - навео је Мехмедовић за ФТВ.