latinica  ћирилица
21/05/2024 |  18:58 ⇒ 20:11 | Аутор: sputniknews.com

Вучић из Њујорка: Добили смо податке, неке земље ће нам забити нож у леђа (ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће бити разочаравајућих вијести по питању става неких држава од којих нисмо очекивали да нам забију нож у леђа.
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs) -
Александар Вучић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bs)

- Али очекивали смо велике притиске и знали смо да ће бити промјена ставова и да ће ћутати све вријеме и на крају се приклонити онима који су велики и јаки, али биће и оних који ће издржати притиске и показати да су спремни да се боре за истину и да се супроставе накарадним приниципима - рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да радимо свој посао колико можемо упркос свим тешкоћама и напорима.

Рекао је да вјерује да ће многи који ће да гласају за резолуцију да нам се сутрадан правадају и објашњавају како то раде за наше добро јер ће да дају образложење - зашто су гласали за.

- Па ће да понове празну причу како то није колективна кривица српског народа и како они много воле Србе и тако даље, а онда очекујете већ од петка и суботе покушаје умиривања ситуације - Срби су нам највећи пријатељи и ајде да наставимо као да ништа јуче није било - рекао је Вучић.

Додао је да има десетак тих земаља које ни себи ни ником другом не могу да објасне зашто ће да гласају за, и да иду против својих српских пријатеља, осим што су послушници неких већих.

- Нијемци ће да отворе Генералну скупштину УН да буде парадокс најизраженији. Како је чудна судбина, па се догоди и послије Првог и Другог свјетског рата да нам Њемачка суди својим излагањем. Ја ћу одговорити, ово је за мене веома тешко и одлично разумијем. Видим како већ неки говоре, шта ће да раде у сљедећој власти, пошто се подразумијева да ће бити марионете и да ће да служе онима који доносе резолуцију против Србије. Ја нећу да пристанем на то, већ ћу да се борим за Србију - навео је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да ће бити још разочарања за нас.

- Кад вам се жале земље које су по 50 пута веће од нас, како су под великим притиском, а ја само кажем - јел' ми нисмо под притиском. А онда су врло прљаву улогу одиграли црногорски амандмани и то није Црна Гора - они су само нечији потрчко. Ми знамо и чији, и о томе ћу говорити у петак - рекао је он.

Вучић је рекао да ће Србија послије гласања о резолуцији о Сребреници видјети ко су јој пријатељи и партнери, јер се како је навео, ситуација мијења из сата у сат и додао да им неће бити лако.

- Они су увјерени да ће имати огромну већину, огромну подршку, видим да су многе наше људе убиједили у то. Они који су научили њих да само слушају и да не вјерују у могућност било каквог отпора, сировој и суровој сили, они никада не могу да се боре до краја. Ја сам борац и борићу се до краја и даље вјерујем да ће бити изненађени резултатом гласања - рекао је Вучић.

Он је додао да су мислили да смо глупи.

- Мислили су свако нормалан би прихватио да има изговор пред својим грађанима и да каже - супер, ево сад имамо амандмане, који говоре да Срби нису колективни кривци и Србија да није колективни кривац - вин, вин ситуација и тако даље. Само ти људи нису разумјели. Можда би они убиједили све друге у Србији, али мене нису. Они су били сигурни да ћу да радим оно исто што и они, не мислим у Црној Гори већ у многим земљама и да ћу да прихватим оно што ми је лакше и што ће да ме очува на власти и што ми нико неће замјерити нигдје - рекао је Вучић.

Он је истакао да Срби нису геноцидан народ и додао да смо слабији много, али да ће узвратити сваки ударац јер Србија брани свој образ и слободу.

- Ако ја питам ове људе овдје, због чега се доноси ова резолуција, која је намјера и ко је доноси и зашто у овом тренутку и хоће ли то да уједини било кога у БИХ и у региону? Не, ништа није подијелилио више регион. Никада нико није могао да донесе добру одлуку од ове коју су донијели Нијемци и Сарајево - рекао је Вучић.

Упитао је и шта ће да раде сутра пошто су, како каже, отворили Пандорину кутију па ће да дођу до резолуције о њемачком геноциду над Русима, Србима, хрватском геноциду над Србима и разним другим темама, до Намибије, шта су радили Нијемци тамо.

- Хоћете тад да имате исти принцип или ћете да кажете да није у складу са међународним правом - упитао је он.

Вучић је прокоментарисао информацију да ће Грчка гласати за резолуцију о Сребреници.

- Нисам сигуран како ће Грчка гласати, али не искључујем могућност да гласају за резолуцију. План многих земаља који ће гласати против Србије је да се додворе великим. А нико од њих не може да одговори на питања чему ова резолуција и да ли ће допринијети побољшању ситуације или погоршању. И нико не може да одговори позитивно на та питања. Они кажу да не може цијели народ да буде одговоран, али ја не могу да лажем ни себе ни своју земљу и народ. Схватио сам каква је то превара, јер ће рећи да су гласали за резолуцију због амандмана. Не мора одговорност само да буде политичка, она може да буде и морална и свака друга - рекао је Вучић.

Подсјетимо, предсједник Србије Александар Вучић у Њујорку одржао је састанке са бројним сталним представницима држава чланица при УН поводом најављеног гласања о резолуцији о Сребреници, које је заказано за 23. мај у Генералној скупштини УН.