latinica  ћирилица
21/05/2024 |  17:34 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Вучић: Усвајање резолуције о Сребреници довело би до нових тензија и дубоких подјела

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са сталним представником Уједињених Арапских Емирата при УН Мухамедом Абушахабом са којим је разговарао о Са сталним представником УАЕ Мухамедом Абушахабом о предстојећој сједници ГС УН и свим импликацијама евентуалног усвајања наметнуте резолуције о Сребреници.
Вучић са представником УАЕ при УН (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav/) -
Вучић са представником УАЕ при УН (Фото: instagram.com/buducnostsrbijeav/)

- Указао сам на опасан преседан и мотиве за њено покретање у тренутном геополитичком контексту, али и на скривене агенде које немају за циљ очување сјећања на жртве, већ притисак на Србију у погледу других отворених питања. Посебно сам нагласио да је Србија, за разлику од других страна које су учествовале у сукобима у бившој Југославији, увијек показивала искрен пијетет према свим жртвама, уз спремност да се суочи са историјским догађајима у циљу стварања здравих основа за помирење и сарадњу, као и очување тешко стеченог мира у региону - написао је Вучић на свом Инстаграм налогу buducnostsrbijeav.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Вучић је истакао да би "усвајање ове резолуције довело до нових тензија, дубоких подјела и отварања старих рана свих народа који су страдали на тим подручјима, али и у многим земљама широм свијета".

- У том смислу, поновио сам да Уједињени Арапски Емирати, као земља која је чврсто посвећена промоцији мира, помирења и повезивања, представља примјер дипломатске разборитости, која је свима нама данас потребна више него икада прије - нагласио је Вучић.