latinica  ћирилица
21/05/2024 |  13:08 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Албанци каменовали српску школу код Вучитрна (ФОТО)

Група албанских младића каменовала је основну школу коју похађају српска дјеца у Гојбуљи код Вучитрна, поломила стакло на улазним вратима и камеру, што је један у низу сличних напада који су посљедица антисрпске политике Аљбина Куртија, саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.
Каменована школа (Фото: АРХИВ/ТANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM) -
Каменована школа (Фото: АРХИВ/ТANJUG/ KANCELARIJA ZA KIM)

Из Канцеларије наглашавају да каменовање ове основне школе сасвим сигурно није безопасан изгред, већ планирана акција која има за циљ угрожавање безбједности и застрашивање српског становништва.

У саопштењу је наведено да ово није први напад на Основну Школу "1. новембар" у Гојбуљи јер је иста група албанских младића која је синоћ каменовала школу, чинила то у протеклом периоду два до три пута годишње, при чему су обијали врата, ломили стакла и исписивали погрдне графите на школи.

- Иако су полиција, КФОР и Еулекс увијек били обавијештени о нападима на школу, а снимци на камерама забиљежили виновнике инцидената, изгредници до данас нису санкционисани - наведено је у саопштењу.

Из Канцеларије указују да је јасно да екстремисти досљедно и организовано нападају установе које симболишу институционално присуство Србије на Косову и Метохији, а ово је посебно осетљиво питање, јер се ради о објекту који похађају дјеца.

- С обзиром на то да и овај инцидент показује да је на Косову и Метохији трајно успостављен наопак и антицивилизацијски систем вриједности, који заговара мржњу према свему што је српско, што Приштина на челу са Аљбином Куртијем не само подржава него и подстиче, апелујемо на међународне мисије да појачају активности и предузму видљиве и одлучне кораке, како би се осигурала безбједност Срба и српских институција и спријечило насиље - наводе из Канцеларије.