latinica  ћирилица
21/05/2024 |  11:08 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Дачић: Са евентуалном ревизијом пресуде против Србије биће мало теже

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је политичком Сарајеву за евентуалну ревизију пресуде Међународног суда правде против Србије потребно пуномоћје Предсједништва БиХ и подсјетио да је прошли захтјев за ревизију одбијен јер таквог пуномоћја није било.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Дачић је рекао да је основни мотив за предлагање резолуције о Сребреници тај да се створи правни, историјски, морални и сваки други основ како би сутра неко оспорио постојање Републике Српске, односно Дејтонског споразума.

Он је напоменуо да је идеја политичког Сарајева и да поново покрену питање ревизије пресуде Међународног суда правде, који је пресудио да Србија није крива за злочин у Сребреници, те да на основу тога траже ратну одштету.

- Што се тиче ревизије то је мало тежа ситуација зато што када идете на суд морате да имате одређена пуномоћја. Прошли пут су питали муслимана који је тада долазио: "Имате ли пуномоћје Председништва БиХ?" Он није имао и нису му прихватили захтјев за ревизију - рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Према његовим ријечима, ако такав став буде и сада, онда ревизије неће бити, али да је све могуће "ако суд не буде суд, него буде политичко тело".

Дачић је поводом најава бивших југословенских република да ће гласати за резолуцију о Сребреници, рекао да то није први непријатељски став у протеклим деценијама према Србији и "прихватање игре" да Србија не смије да буде јака, јер превише јака Србија њима прави непријатну ситуацију на Балкану.

- Оптужују нас због величине. Иако су многи злоупотријебили Србију да им издејствује слободу, касније су то све подводили под великосрпску хегемонију - рекао је Дачић.

Он је истакао да га чуди да неки народи не разумију колико је њихова позиција слична српској и оцијенио да Црногорци гријеше ако мисле да ће тиме што ће гласати за резолуцију о Сребреници постати дио западног свијета.

Дачић је рекао да ако би неко у Црној Гори хтио да тјера "мак на конац", могао би да каже да је цијела њихова историја и књижевност била заснована на борби против Турака, да је Његош писао "Горски вијенац" на основу догађаја из истраге потурица, а то је убијање потурчених муслимана.

- И сад они говоре о геноциду у Сребреници, а знате ли колико је тих потурица побијено по Црној Гори. Ако им се узме тема Косова, борба против Турака, истрага потурица, Његош, бојим се да неће имати о чему да гуслају. Јел има нека гусларска пјесма о рату против Срба? - рекао је Дачић.

Он је истакао да и македонски народ, чија држава је такође најавила подршку резолуцији о Сребреници, добро зна да им од српског народа не пријети никаква опасност.

- Ми немамо никакве претензије за разлику од бугарског народа, који сматра да су они Бугари све, од Грчке која им не да име, од Албаније која хоће да им узме пола државе и сада ће неко да говори о томе да им пријети опасност из Србије - рекао је Дачић.

Он је указао на апсурдност аргументације како Сјеверна Македонија "мора тако због Албанаца који чине 20, 30 одсто становништва" и запитао како то да Црна Гора не мора због 30 одсто Срба.

- То ће остати на њиховом образу у наредних 100 година. Најтеже је што има и Срба који мисле тако. Ако неко мисли да треба да буде Европљанин, он мисли да треба да је антисрбин, а то је потпуно погрешно - закључио је Дачић.