latinica  ћирилица
21/05/2024 |  09:46 ⇒ 09:47 | Аутор: СРНА

Весић: Циљ резолуције о Сребреници распиривање сукоба у региону

Резолуција о Сребреници, која ће се у четвртка, 23. маја, наћи пред Генералном скупштином УН, срамна је јер њен циљ није помирење у региону, већ распиривање сукоба у БиХ и региону, рекао је министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Србије Горан Весић.
Горан Весић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Горан Весић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

- Резолуција нема за циљ мир, већ продубљивање сукоба. Да има за циљ мир, онда би се сва три народа у БиХ договорила о њеном тексту, осим Сребренице била би поменута и друга стратишта и иза таквог текста би стали сви народи у БиХ - рекао је Весић.

Он је оцијенио да ни предлагачи резолуције не крију да је то документ који треба да нанесе штету Србији.

- Ни амбасадор БиХ у УН Златко Лагумџија не крије да му је резолуција потребна из политичких разлога како би се у бошњачком тијелу показао већим Бошњаком од СДА - навео је Весић, те додао да Србија нема за противника БиХ, већ водеће земље свијета.

Он је истакао да је најсрамније то што за резолуцију лобира Њемачка, као и Руанда, земље за које је доказано да су починиле геноцид, наводећи да њемачки народ не стоји иза резолуције, чак ни водеће њемачке странке, већ једна од малих странака "Зелени" која тренутно води њемачку спољну политику, а која не крије отворену мржњу према Србији.

- Тај "зелени есктремизам" који њемачки зелени исказују према Србији нема објашњење. Док та странка води спољну политику Њемачке имаћемо овакве покушаје да се Србија стигматизује, а Срби означе геноцидним народом. Када кажем Њемачка, мислим на те кругове који воде екстремистичку политику према Србији - рекао је Весић за ТВ Хепи, те указао на њемачког министра спољних послова Аналену Бербок.

Он је навео да је предсједник Србије Александар Вучић посљедњих мјесеци показао како једна мала земља може да се избори за своје интересе, прво у погледу спречавања чланства Косова у Савјету Европе, а затим и када је ријеч о резолуцији о Сребреници.

Када је ријеч о Црној Гори, која је најавила да ће гласати за резолуцију и чији је амандман на тај документ усвојен, Весић је навео да је та земља као братска држава требала да каже да ће макар бити уздржана.