latinica  ћирилица
21/05/2024 |  07:49 ⇒ 07:59 | Аутор: СРНА

Стејт Департмент разочаран акцијом приштинске полиције - ескалација тензија

Амерички Стејт департмент саопштио је да је разочаран што је приштинска полиција предузела акцију у финансијским институцијама на сјеверу Косова и Метохије, истичући да та акција није била координирана са међународним партнерима и да она ескалира тензије.
Стејт департмент (фото: EPA/MIKE THEILER - илустрација) -
Стејт департмент (фото: EPA/MIKE THEILER - илустрација)

- Питања у вези са овим канцеларијама била су предмет дугих дискусија у оквиру дијалога који води ЕУ. Ова акција није координирана са међународним партнерима и ескалира тензије - наведено је из Стејт департмента након што су припадници полиције самопроглашеног Косова јуче упали и затворили експозитуре Поштанске штедионице у четири српске општине на сјеверу Космета.

У саопштењу се истиче се да то подрива перцепцију о доброј вјери Приштине "у рејшавању отворених питања" са Београдом кроз дијалог који води ЕУ.

Стејт департмент је поновио и "јасну забринутост" САД због примјене уредбе централне банке у Приштини која ограничава употребу динара на Косову и Метохији, пренио је Глас Америке.

Вашингтон је апеловао на Приштину да се врати конструктивном ангажовању у дијалогу уз посредовање ЕУ као одговарајућем каналу за рјешавање питања у вези са нормализацијом односа између Београда и Приштине и да се позабави основним потребама свих својих грађана - укључујући и оне из српске мањине - негативно погођених недавним променама валутних прописа.

Припадници полиције самопроглашеног Косова јуче су наоружани пушкама и опремљени панцирима упали у експозитуре Банке поштанска штедионица у Сјеверној Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, док су грађани покушавали да подигну пензију, социјалну помоћ и друга примања.

Координисана акција и упади у експозитуре Банке поштанске штедионице почели су истовремено око 15.00 часова у све четири општине на сјеверу Косова и Метохије.

Након упада, Еулекс је саопштио да није био унапријед обавјештен о акцији, као и да надзиру ситуацију у Сјеверној Митровици и Звечану.