latinica  ћирилица
20/05/2024 |  22:34 ⇒ 21/05/2024 | 07:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Србији предстоји озбиљна борба (ВИДЕО)

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је да ће делегација Србије у Њујорку учинити све, предвођена предсједником Србије Александром Вучићем, што је људски могуће, улажући апсолутно све од политичког, државног, како год хоћете кредибилитета, да извуче најбољи могући резултат за Србију.
Марко Ђурић (Фото:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC)

Ђурић је рекао да Србији предстоји озбиљна борба.

- Притисак са којим се суочавамо, не само ми, већ и земље које се изјашњавају о овој теми је огроман. Тога треба да будемо свјесни. Дакле, паралелно са нашим лобистичким напорима трају лобистички напори и притисци земаља које су 20 пута јаче, неке од њих и више од тога од Србије и земље које се изјашњавају, дакле и афричке и азијске и латиноамеричке земље се суочавају буквално у појединим сегментима и у појединим ситуацијама и са политичким уцјенама. Међутим, оно што могу да кажем јесте да сав кредибилитет који држава Србија има и који смо кроз деценије и кроз покрет Несврстаних и кроз економску сарадњу, али и кроз принципијелну политику по којој смо постали познати, која је постала нека врста нашег трејдмарка, да данас употребљавамо - рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да се бројне земље суочавају са бројним уцјенама.

Рекао је да ће послихе гласања о резолуцији о Сребреници на сједници Генералне скупштине Уједињених нација Србија имати много више оних који је поштују.

- Сасвим сигурно ћемо имати много више оних којих нас поштују, јер нисмо дозволили да будемо згажени, подигли смо свој глас за заштиту наших интереса. Нашу мрежу пријатељстава ми морамо да наставимо да градимо, ми смо у послу стварања мреже пријатеља и мреже оних који разумију позицију Србије - рекао је министар одговарајући на питање новинара да ли ће Србија послије овог гласања имати више пријатеља или више партнера.

Пријатељи и они који разумеју позицију Србије, додао је, не само по овој изузетно тешкој теми већ и другим темама.

На сједници Генералне скупштине УН у четвртак разматраће се приједлог резолуције о Сребреници.