latinica  ћирилица
20/05/2024 |  18:10 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Вучевић: Упад у пословнице Поштанске штедионице - нови чин дивљаштва

Премијер Србије Милош Вучевић поручио је да је упад полиције самопроглашеног Косова у експозитуре Поштанске штедионице и трезор у четири општине на сјеверу Косова и Метохије гест очајника Аљбина Куртија и упитао међународну заједницу докле ће толерисати насиље над Србима.
Милош Вучевић - Фото: РТРС
Милош ВучевићФото: РТРС

- Очајан због тога што му његови ктитори још нису омогућили улазак у Савјет Европе, Курти се одлучио на нови чин дивљаштва који директно угрожава опстанак српског народа на Косову и Метохији - навео је Вучевић.

Он је упитао коме и зашто смета Поштанска штедионица и због чека су косметски Срби једина заједница у Европи која не може нормално да послује?

- Имају ли косметски Срби право на плате и пензије или је против њих све дозвољено? Ово нису питања за екстремисту Куртија јер његов став знамо. Ово су питања за међународну заједницу која предуго и преблаго /не/реагује на Куртијева непочинства - навео је Вучевић, саопштено је из Владе Србије.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да Курти, упадом полиције у експозитуре Поштанске штедионице, наставља са терором против српског народа на Косову и Метохији и упитао докле ће међународна заједница толерисати насиље над Србима.

- Ако је хапшење динара део политике Куртија којег Запад подржава, шта је следеће? Хапшење динара, протјеривање и убијање Срба. Зар то треба да дочекамо? - упитао је Дачић.

Он је нагласио да Куртију не вриједи говорити, али да ако се међународна заједница не дозове памети, све ово води у нове сукобе на Балкану са несагледивим посљедицама.

Припадници полиције самопроглашеног Косова са пушкама и панцирима упали су у експозитуре Поштанске штедионице у сјеверном дијелу Косовске Митровице, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, док су грађани покушавали да подигну пензију, социјалну помоћ и друга примања.

Координисана акција и упади у експозитуре Поштанске штедионице почели су истовремено око 15.00 часова у све четири општине на сјеверу Косова и Метохије.

Након упада, Еулекс је саопштио да није био унапријед обавјештен о акцији, као и да надзиру ситуацију у сјеверном дијелу Косовске Митровици и Звечану.