latinica  ћирилица
20/05/2024 |  17:39 ⇒ 17:39 | Аутор: СРНА

Кришто: Приоритет именовање главног преговарача са ЕУ

Колегијум за европске интеграције оцијенио је да је приоритетно доношење одлуке о успостављању структура за приступне преговоре између БиХ и ЕУ, уз напомену да у свакој фази буду укључени сви надлежни нивои власти.
Борјана Кришто - Фото: Уступљена фотографија
Борјана КриштоФото: Уступљена фотографија

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто, која је предсједавала Колегијумом, истакла је неопходност хитног именовања главног преговарача и преговарачког тима.

С циљем спровођења фазе експланаторног скрининга у БиХ, Колегијум је на данашњој сједници у Сарајеву задужио чланове својих радних група да прегледају достављене материјале и да у својим институцијама идентификују сва питања која је потребно поставити Европској комисији у вези са правном стечевином ЕУ.

Колегијум је, с циљем унапређења модела Програма интегрисања БиХ у ЕУ, задужио Комисију за европске интеграције да након консултација са Европском комисијом припреми нову методологију израде Програма у складу са коментарима Европске комисије.

Кришто је информисала чланове Колегијума о конференцији "Приступни преговори БиХ и ЕУ", која ће бити одржана 28. маја, а с циљем упознавања свих нивоа власти у БиХ са обавезама које предстоје у процесу приступних преговора са ЕУ.