latinica  ћирилица
20/05/2024 |  16:29 | Аутор: СРНА

Кошарац: За БиХ би било најбоље да се резолуција о Сребреници повуче

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да у Сарајеву постоји потреба за радикализацијом политичке сцене и да би за БиХ и односе у земљи било најбоље да се резолуција о Сребреници повуче.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је указао да они који се такмиче за политичку позицију у Федерацији БиХ на различите начине интерпретирају одређене политике које долазе из Републике Српске како би се боље позиционирали.

Он је истакао да министар иностраних послова у Савјету минстара Елмедин Конаковић тврдњом да је за лоше односе у БиХ главни кривац предсједник Републике Српске Милорад Додик потпуно контаминира политичке односе у БиХ.

Кошарац је истакао да је из Републике Српске увијек долазила политика мира, стабилности и дијалога.

- Тражили смо ставове домаћих политичара без странаца, а заузврат смо имали договор са странцима без имплементације договора домаћих политичара, па смо стога имали радикализацију политичке сцене - рекао је Кошарац новинарима.

Он је навео да су радикализацији политичке сцене допринијеле и изјаве министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза, министра иностраних послова Елмедина Конаковића и других о томе да неко спрема ексцесе и ратове, о наоружавању, појачавању рада најменске индустрије.

- Резолуција о Сребреници је атак на српски народ у БиХ, али и на српски народ гдје год да постоји и стога је логично да постоје политички алати и потребе, национална политика, политика предсједника /Републике Српске Милорада/ Додика и /Србије/ Александра Вучића да се томе противе на демократски начин - рекао је Кошарац.

Он је истакао да би за БиХ било најбоље да се та резолуција повуче.

- У каквој БиХ живимо и радимо и какав је однос бошњачке политичке структуре према том питању говори чињеница да су једнострано покренули такву процедуру, да се о томе Предсједништво БиХ није изјашњавало и шта сад желе? Да неко аплудира њиховим нападима на српски народ. Да ли су они нормални?! То се неће десити - поручио је Кошарац.

Он је напоменуо да ће се Срби борити на демократски начин уважавајући пијетет према свим жртвама и Србима, и Бошњацима, и Хрватима у протеклом рату.

- Ми са тим немамо проблем, али нећемо дозволити да се на овакав начин неко политички билдује због позиција у Федерацији БиХ или негдје друго и да будемо компензација за нека друга геополитичка кретања у сврху америчке политике - рекао је Кошарац и додао да Срби то желе рјешавати на демократски начин.

Он је истакао да ће евентуално усвајење резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН пореметити политичке односе у БиХ и региону.