latinica  ћирилица
20/05/2024 |  16:10 | Аутор: СРНА

Унапријеђен процес средњорочног планирања у институцијама БиХ

Савјет министара данас је, на приједлог Министарства финансија и трезора, донио одлуку о поступку средњорочног планирања, праћења и извјештавања у институцијама БиХ, чиме се обезбјеђује планска основа за квалитетно управљање развојем.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Доношењем ове одлуке врши се усклађивање и координација процеса планирања у Савјету министара и институцијама БиХ и оптимална расподјела ресурса, те побољшава процес праћења и извјештавања спровођења ове одлуке, саопштено је из Савјета министара.

На приједлог Министарства иностраних послова, Савјет министара утврдио је и доставиће Предсједништву БиХ приједлог одлуке о ратификацији споразума између ЕУ, БиХ и Италије о финансирању за Интеррег ИПА Јадранско-јонски програм /АДРИОН/ за период 2021-2027. година.

Укупан буџет овог програма је 160.810.020 евра, а финансијски допринос ЕУ је 136.688.515 евра, док ће преосталих 24.121.505 евра суфинансирати земље учесници.

Циљ програма је подстицање европских интеграција међу партнерским земљама, користећи предности њихових богатих природних, културних и људских ресурса, као и јачање економске, социјалне и територијалне кохезије у јадранској и јонској регији.

На приједлог Правобранилаштва БиХ у Стални тим за преговоре у поступку мирног рјешавања међународних инвестиционих спорова именовани су Јелена Цвијетић у име Правобранилаштва БиХ и Ивона Јукић у име Министарства правде у Савјету министара, које ће замијенити Мариофила Љубића и Николу Сладоја који су отишли у пензију.

Из Савјета министара наводе да се именовањем недостајућих чланова жели обезбиједити правовремено, координисано и ефикасно дјеловање на заштити интереса БиХ у поступку мирног рјешавања међународних инвестиционих спорова покренутих против БиХ.

Савјет министара дао је сагласност на Приједлог правилника о условима набавке и начину кориштења службених возила за специјализоване намјене у Регулаторној агенцији за комуникација /РАК/ БиХ, а ради усклађивања са Правилником о условима набавке и начину кориштења службених возила у институцијама БиХ.

Новим правилником је предвиђено да РАК БиХ располаже са осам службених возила за специјализоване намјене, као и према сада важећем правилнику, од чега пет специјализованих мониторинг возила максималне вриједности до 300.000 КМ и три теренска возила вриједности до 120.000 КМ.

Новим правилником се остварују одређене буџетске уштеде у односу на актуелни Правилник о кориштењу специјализованих службених возила у РАК-у БиХ, с обзиром на то да је јединична цијена специјализованог мониторинг возила смањена за 550.000 КМ, а теренског повећана за 30.000 КМ и сада износи 120.000 КМ.

У идућем трогодишњем периоду није планирана набавка нових службених возила за специјализоване намјене.

Уз сагласност Савјета министара потпуковник Жолт Лауко именован је на дужност одбрамбеног, војног и ваздухопловног аташеа Мађарске у БиХ.

Савјет министара није данас утврдио приједлог мишљења Министарства одбране на Приједлог закона о допунама Закона о одбрани БиХ, чији је предлагач делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Марина Пендеш.