latinica  ћирилица
20/05/2024 |  14:45 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Бубић: Очекује се да Суд БиХ одлучи о предложеним доказима одбране

Адвокат Горан Бубић рекао је да очекује да у наставку судског процеса у сриједу, 22. маја, предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу пред Судом БиХ буде настављено извођење доказа Тужилаштва и да Суд одлучи о предложеним доказима одбране.
Горан Бубић - Фото: РТРС
Горан БубићФото: РТРС

Бубић, бранилац предсједника Српске, потврдио је да је претрес заказан за сриједу у 13.00 часова.

Додик и Лукић оптужени су за непоштовање одлука Кристијана Шмита.

На претходном рочишту 29. априла Суд БиХ и одбрана нису прихватили као доказ Тужилаштва БиХ Анекс 10 Дејтонског мировног споразума јер је ријеч о "документу" који је Тужилаштво БиХ скинуло са интернет странице УН и превело на "босански језик".

Судија у овом поступку Сена Узуновић затражила је од Тужилаштва БиХ да достави документ Анекс 10 Дејтонског споразума на енглеском језику и са адекватним преводом.

Узуновићева је одбацила да као доказе прихвати и 30 новинских чланака, те истакла да се као докази могу прихватити једно оригинални документи, овјерене копије и копије.

Тужлаштво БиХ је тада као доказе предочило и копије одлука Шмита скинуте са странце ОХР-а којима је ван снаге ставио одлуке Народне скупштне Републике Српске којима се не прихватају Шмитове одлуке, као и оне о непризнавању одлука Уставног суда БиХ.

Лукићев адвокат Миљкан Пуцар рекао је да, према Закону о кривичном поступку, као ваљани документи могу да се прихвате једино оригинал или овјерене копије, те да ове одлуке немају ни потписа нити печата, те да се не могу прихватити.