latinica  ћирилица
20/05/2024 |  13:07 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Бошњаци блокирају Дом народа; БиХ већ два мјесеца у блокади (ВИДЕО)

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је данас да бошњачки делегати блокирају рад овог дома.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је рекао да је БиХ већ два мјесеца у потпуној блокади, јер је дом Дом народа блокиран због тог што су бошњачки делегати напустили посљедњу сједницу, јер "им се није свидио дневни ред", а на којој је требало да се нађе и Приједлог закона о Уставном суду БиХ.

- До тога је дошло јер су делегати у Клубу Бошњака напустили посљедњу сједницу зато што им се није свидио дневни ред који је усвојен у складу са оним што је предвидио Пословник о раду Дома народа. Јако је битно подсјетити јавност да се ради о закону о Уставном суду БиХ - рекао је Ковачевић.

Он је навео и да су већ тада делегати из Клуба Хрвата јасно и отворено рекли да ће гласати против тог закона, што значи да би тај закон у Дому народа био оборен.

- Оно што нам рађа сумње због чега су блокирали Дом народа је да је сљедећа тачка требало да буду измјене Изборног закона. С обзиром да су напустили сједницу и срушили кворум, о томе се није могло одлучивати и није направљена могућност да се у парламентарној процедури ураде измјене Изборног закона БиХ - рекао је Ковачевић.

Он је навео да је то створило простор Кристијану Шмиту да "нешто намеће" и дестабилизује политичке прилике у БиХ.

Ковачевић је рекао да нико не реагује на то што Дом народа не функционише, јер је неко одлучио да изађе са сједнице.

- Покушајте замислити какве би биле реакције САД-а и Европске уније да су то урадили делегати Срба - рекао је он.

Ковачевић је истакао да ће сутра бити одржана сједница Представничког дома Парламентарне скупштине и указао да сједнице Представничког дома, без рада Дома народа, немају апсолутно никакву снагу.