latinica  ћирилица
20/05/2024 |  12:42 ⇒ 14:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Габон неће гласати за резолуцију о Сребреници

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да га је предсједник Владе Републике Габон Рејмонд Ндонга Сима обавијестио да Габон неће гласати за резолуцију о Сребреници о којој ће се расправљати у Уједињеним нацијама, захваливши Габону због тога што у потпуности признаје теритријалну цјеловитост и суверенитет Србије по питању Косова и Метохије.
Ндонг Сима и Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Ндонг Сима и Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

- Премијер Сима нас је обавијестио да њихова држава неће гласати за предложену резолуцију у УН о такозваном геноциду у Сребреници, на чему смо им неизмјерно захвални. Ми смо наравно упознали премијера и делегацију из Габона о позицији Србије по питању те резолуције, не потцјењујући у не умањујући ратни злочин који се тамо догодио и не оспоравајући индивидуалну одговорност било кога ко је евентуално учествовао у извршењу тих кривичних дјела - рекао је Вучевић на заједничкој конференцији за медије у Палати Србија након церемоније потписивања споразума о сарадњи између двије земље у области спорта и одбране.

Вучевић је додао да је резолуција припремљена супротно унутрашњим процедурама БиХ и без консултација и да ће довести до додатних ескалација и погоршању и међуетничких односа у самој БиХ.

Председник Владе Србије је нагласио да Габон подржава територијални интегритет, суверенитет и цјеловитост Србије.

- Габон је једна од држава која је у претходном периоду повукла признање самопроглашеног Косова, што је за нас од непроцјењивог значаја и потврда наших добрих и искрених односа, који трају још из покрета несврстаних, а и дан данас имају снажан потенцијал - рекао је Вучевић.

Непосредно пред конференцију за медије Министар одбране Србије Братислав Гашић је са министарком одбране габона Брижит Онканова потписао Споразум о сарадњи у области одбране, док је министар спорта Србије Зоран Гајић са Онкановом потписао Меморандум о разумијевању у области спорта.