latinica  ћирилица
20/05/2024 |  11:20 ⇒ 11:22 | Аутор: РТРС

Кошарац, Ђокић и Лакић са директором Секретаријата Енергетске заједнице о актуелним ресорним темама

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац организовао је данас у Сарајеву састанак са директором Секретаријата Енергетске заједнице Артуром Лорковским, министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем и министром енергетике, рударства и индустрије Федерације БиХ Ведраном Лакићем.
Састанак у Сарајеву - Фото: Уступљена фотографија
Састанак у СарајевуФото: Уступљена фотографија

На састанку је разговарано о европским стандардима које Република Српска, Федерација БиХ и институције на нивоу БиХ имплементирају у енергетском сектору.

Министар Кошарац информисао је директора Секретаријата Енергетске заједнице Лорковског о активностима на организацији предстојећег састанка Министарског савјета Енергетске заједнице, који ће почетком јула бити одржан у Бањалуци.

Саговорници су размијенили мишљење о преузетим обавезама из Трећег енергетског пакета, с фокусом на Закон о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ.

Усаглашено је да је неопходно до краја године усвојити Интегрисани енергетски и климатски план БиХ, у координацији и сарадњи надлежних институција на свим нивоима власти.

Тема данашњих разговора била је и успостављање Система за трговање емисијама ЕУ (ЕУ ЕТС), као и ЕУ Механизма за прекогранично прилагођавање угљеника (ЦБАМ).

Директор Секретаријата Енергетске заједнице Лорковски подржао је и похвалио активности институција Републике Српске на доношењу регулатива у вези са сертификатима о поријеклу из обновљивих извора енергије, који ће омогућити да сертификати издати од Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске буду признати и трговани на тржишту ЕУ.

На данашњем састанку дефинисане су будуће активности надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ, а које кореспондирају са Планом раста, те програмом рада Савјета министара БиХ, у којем није предвиђено усвајање закона о гасу на нивоу институција БиХ.

Министар Кошарац такође је покренуо питање отварања приступа ЕУ фондовима у сектору енергетике, након чега је директор Секретаријата Енергетске заједнице потврдио да ће ови фондови бити отворени за БиХ, по узору на друге земље чланице ЕУ.