latinica  ћирилица
20/05/2024 |  09:31 ⇒ 09:31 | Аутор: СРНА

Апел за пажљиво кориштење дигиталних идентитета

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ саопштила је да је имплементирала дигитални идентитет за све грађане БиХ, који треба да буду пажљиви према правним лицима који се лажно представљају.
Тастатура - Фото: РТРС
ТастатураФото: РТРС

Из ИДДЕЕА-е апелују на грађане да код кориштења дигиталних идентитета и електронског потписа, било да је ријеч о личним подацима или услугама које пружају ка трећим лицима, буду пажљиви са свим правним лицима који се лажно представљају, не испуњавају ни минимално наведене услове, те покушавају да преваре физичка и правна лица у наведеној области.

- Дигитални идентитет скуп информација које јединствено идентификују појединца или неки ентитет у дигиталном окружењу. У зависности од државе до државе, овај идентитет може укључивати корисничка имена, лозинке, дигиталне цертификате, биометријске податке, е-мејл адресе, профиле на друштвеним мрежама и друге врсте дигиталних података - наведено је у саопштењу.

Дигитални идентитет омогућава приступ различитим онлајн услугама, апликацијама и ресурсима и игра кључну улогу у аутентификацији и ауторизацији корисника.

- Са порастом броја онлајн услуга, управљање дигиталним идентитетом постаје све важније како би се осигурала приватност, сигурност и заштита података на мрежи. Свака држава може да има више дигиталних идентитета. Физичка и правна лица сама бирају за које сврхе ће користити који дигитални идентитет, те којем дигиталном идентитету они вјерују - наведено је у саопштењу.

Из ове агенције су навели да је минимални услов за разматрање правног лица које имплементира неки дигитални идентитет да је међународно сертификовано, те да је осигурало међународну сљедивост.

Тренутно на подручју БиХ су Управа за индиректно опорезивање БиХ, ИДДЕЕА БиХ и БХ Поште надлежни овјериоци уписани у евиденцију овјерилаца и признати по важећем Закону о електронском потпису у БиХ, цертифицирани по релевантним међународним стандардима укључујући и еИДАС регулативу.

ИДДЕЕА, као институција која је међународно цертификована, те надлежна за идентификационе документе, електронски потпис и електронске цертификате везане за идентификационе документе, имплементирала је дигитални идентитет у складу са Законом о електронском потпису БиХ.