latinica  ћирилица
20/05/2024 |  09:28 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

ПД ПС БиХ сутра о допунама Изборног закона

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одржаће сутра сједницу на чијем би дневном реду требало да се нађу два приједлога закона о допуни Изборног закона БиХ.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: Уступљена фотографија
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: Уступљена фотографија

Један приједлог поднијели су посланици Клуба СДА, а други посланик Шемсудин Мехмедовић и оба су са захтјевом за разматрање по хитном поступку.

Клуб посланика СДА у образложењу наводи да се, између осталог, измјенама тражи да се лицима која су у рату напустила општину пребивалишта, омогући упис у бирачки списак како би гласали лично или у одсуству, за општину пребивалишта из 1991. године, без обзира на општину садашњег пребивалишта.

Мехмедовић у образложењу свог законског приједлога наводи да су потребне допуне Закона како би се обезбиједило учешће припадника свих конститутивних народа и осталих у сваком општинском и градском вијећу и свакој скупштини општине, града и Брчко дитрикта, на начин да ће бити најмање један Србин, један Хрват, један Бошњак и један члан осталих ако има најмање један такав кандидат на овјереној кандидатској листи.

На дневном реду је у првом читању Приједлог закона о допуни Закона о странцима, чији је предлагач посланик Нихад Омеровић који као разлог за његово доношење наводи то да БиХ у већем броју земаља у свијету нема амбасаду ни конзуларног представника.

Он наводи да би било продуктивно договорити сарадњу са почасним конзулом БиХ, комерцијалним посредником и спољним пружаоцем услуга, који би учествовали у прикупљању захтјева за изадавање виза за дугорочни боравак и прикупљање биометријских података од подносиоца захтјева у матичној земљи, тако да он не путује у друге земље у којима се налазе амбасаде.

Дневним редом сједнице предвиђено је да посланици, у првом читању, разматрају и Приједлог закона о допунама Закона о одбрани БиХ, који се односи на потврђивања именовања генералског кора у Оружаним снагама БиХ.

На дневном реду је и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Захтјеву Савјета министара БиХ за разматрање Приједлога закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ по хитном поступку, те извјештаја Комисије посланичким закључцима.

Пред посланицима ће се наћи и годишњи извјештај Централне банке БиХ, информација о стању у области миграција у БиХ за прошлу годину, извјештај о раду Комисије за одлучивање о сукобу интереса за прошлу годину, те извјештај о раду Правобранилаштва БиХ за 2023. годину.

Предвиђено је да посланици разматрају и извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ и извјештај о раду, с приједлогом мјера за заштиту и безбједност повратника у БиХ.

На дневном реду, објављеном на интернет страници Парламентарне скупштине БиХ, су и двије посланичке иницијативе и то посланика Дениса Звиздића и Мије Карамехић-Абазовић.