latinica  ћирилица
19/05/2024 |  19:10 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

У грађевинарству недостатак радне снаге (ВИДЕО)

Недостатак радне снаге је у свим секторима, али најизраженији у области грађевинарства.
Радник - Фото: РТРС
РадникФото: РТРС

У синдикату кажу да су основни разлог за то ниске плате али и дио који се и даље добија у ковертама.

Из привредног сектора сматрају да је недостатак грађевинара одлив радника у земље Европске уније.

Иако многи посежу за увозом радне снаге и даље има привредника који успијевају да задрже домаће раднике и могу послужити за примјер.

Плата се добија у коверти, та коверта односно у плати углавном буде у том истом мјесецу.

Овако је причао један грађевински радник прије три године, који је дио своје плате добијао у коверти. Иако, данас пред камеру више нико не жели, у Синдикату кажу проблем је и даље исти - сива економија није искоријењена.

- Знамо да је у грађевинском сектору заступљене коверте са тим треба да се бави неко други - рекла је предсједник Синдиката радника грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности Републике Српске Драгана Брабичић.

Ипак има и послодаваца који могу послужити за примјер у грађевинском сектору. У фирми запослена само домаћа радна снага, плата није у коверту, нити је као просјечна у гарђевинском сектору од 1097 марака. И поред тога проблем је нађи доброг грађевинца.

- Иако су плате у ГП Крајини изнад нивоа просијечних у Републици Српској ми ипак имамо велики проблем са ангажовањем адекватне радне снаге везано за грађевинарство свих профила неопходних у грађевинарству као што су зидари, тесари, армирачи и слично - каже директор финансијско – коемрцијалне службе "ГП Крајина" Ана Цветковић.

Послодавци сматрају да закони и процедуре нису конкурентни и да се они не могу у томе такмичити са послодавцима земаља Европске уније и региона. Проблем је и старење радне снаге па је једино рјешење кажу, у увозу радника.

- У суштини можемо рећи да цијелокупна прерађивачка индустрија малте не у овом моменту исказује потребу и ми на неки начин то намирујемо тиме што тражимо повећање радних дозвола за странце за ову годину је негдје око 1400 стотине вјерујемо да ће у наредним годинама то бити много веће - истакао је директор Уније послодаваца Републике Српске Саша Аћић.

Задржавање домаће радне снаге мора бити приоритет, не само у грађевинарству јер је недостатак квалификоване радне снаге, видно изражен.

- Сваке године израђује квоту о увозу радника према потребама нашег тржишта, тако и ове гдоиен и ан основу те квоте врши се увоз стране радне снаге према секторима и према израженим потребама - додао је секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори Републике Српске Миле Петровић.