latinica  ћирилица
13/05/2024 |  15:12 ⇒ 15:20 | Аутор: РТРС

НЛБ Група представила нову пословну стратегију и визију до 2030. године

НЛБ Група током "Дана инвеститора" кључним регионалним инвеститорима, клијентима и пословним партнерима у Љубљани је представила очекивани правац развоја пословања, на свим тржиштима једнако, наводи се у саопштењу НЛБ Групе.
НЛБ група - Фото: Уступљена фотографија
НЛБ групаФото: Уступљена фотографија

Како додају у саоптењу, у фокусу остаје континуирано унапређење искуства корисника у сегментима пословања са становништвом и средњим и малим предузећима, као и значајан раст учешћа дигиталних и мобилних плаћања у укупним платним трансакцијама, чак више од 80 одсто до 2030. године.

- Само у још савременији развој дигиталних плаћања НЛБ Група у наредних пет година намјерава да уложи између 170 и 200 милиона евра - додаје се су саопштењу.

У том контексту, Блаж Бродњак, предсједник Управе НЛБ Групе казао је да је НЛБ Паy омогућио дигитална плаћања која су подржана од стране Гоогле Паy-а и да се као наредни искорак очекује увођење Аппле Паy-а, што се очекује и на тржишту Босне и Херцеговине.

Фокус на дигитализацији и умјетној интелигенцији

Бродњак је казао и да се тренутно размишља у правцу смањења каматних стопа на кредите, што се може догодити у јулу или до краја 2024. године, а очекивања су да ће се еурибор умањити од 2 одсто до 2,5 одсто.

Бродњак је најавио и раст кључних показатеља НЛБ-а у Словенији и свим осталим тржиштима, уз посљедично удвостручење биланса, профита до милијарду евра и три милиона клијената до 2030. године.

- НЛБ Група ће 2030. године бити водећа у сегменту малих и средњих предузећа, а истовремено ће имати и водећу улогу у области транзиционог финансирања, гдје ће обим оваквих кредита у 2030. регионално износити ЕУР 3,2 милијарде. Имајући у виду прилике које нам се пружају у региону, поред Хрватске, коју посматрамо као потенцијално ново тржиште, за нас највећи потенцијал представља Србија, имајући у виду највећи ГДП који има у региону. Међутим, потребно је утицати на лидере региона да престану причати о свађању и границама, јер су оне само у њиховим главама. Робе и капитал требају кружити регионом, с циљем стварања додатне вриједности, али прије свега бољег живота за нашу дјецу - нагласио је Бродњак.

Како се наводи у саопштењу, током НЛБ Дана инвеститора проглашена су и три регионална побједника овогодишње четврте сезоне пројекта "Оквир помоћи". Ове сезоне тражили су иновативне компаније и пројекте који унапређују и обогаћују наше друштво и рјешавају изазове, као што су претјерана употреба дигиталних технологија међу младима, вршњачко насиље, кршење људских права, родна равноправност и сиромаштво. На адресу чланица НЛБ Групе стигло је чак 272 пријаве, а стручни жири одабрао је три регионална побједника међу финалистима.

- Регионални побједник овогодишњег "Оквира помоћи" је апликација Крожник из Словеније која повезује потрошаче с ресторанима, кафићима, пекарама како би се ријешио проблем вишка хране и њеног бацања. Друго мјесто освојила је компанија Инцлусио из Србије, која је развила апликацију за помоћ особама са посебним потребама. Треће мјесто припало је црногорској дигиталној агенцији "Алицорн", са својим рјешењем "Зуно Гамес", платформом која користи моћ игара да мотивише ученике и подстакне их на активно учење кроз забаву - наводи се у саопштењу.

Овај догађај који је у Љубљани трајао два дана, окупио је око 200 страних инвеститора, финансијских стручњака, аналитичара и представника кључних регионалних компанија и регионалних медија, а скоро 400 људи пратило је догађај онлајн.