latinica  ћирилица
13/05/2024 |  12:51 | Аутор: СРНА

Ђокић: Спремни смо за разговор о накнади за Билећко језеро

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић потврдио је да је Српска спремна да са Црном Гором разговара о питању накнаде за потопљено земљиште око Билећког језера које припада општини Никшић.
Петар Ђокић - Фото: Уступљена фотографија
Петар ЂокићФото: Уступљена фотографија

- Ми имамо наше прописе којима је дефинисано плаћање накнада општинама чије је земљиште потопљено, као што су општина Билећа, Требиње, тако смо спреми да разговарамо и за дио земљишта које припада општини Никшић - изјавио је Ђокић Срни.

Он је додао да постоје и друга питања за која је Република Српска заинтересована, а то су питања интерконекције.

Ђокић је нагласио да је то изузетно важно енергетско питање.

- Изградња многих енергетских капацитета биће јако важна и повезана са питањем интерконекција, а управо са Црном Гором развијамо ту инерконекцију - навео је Ђокић.

Он је напоменуо да је то надлежност "Електропреноса БиХ".

- Свакако да Република Српска у том смислу има свој посебан интерес и потребу, имајући у виду да смо до сада подијелили 1.719 мегавата инсталисано концесионих уговора - рекао је Ђокић.

Он је навео да је значајан дио тога, око 668 мегавата припало "Електропривреди", а остало приватним инвеститорима.

- Сви они заједно желе да, радећи нове енергетске објекте, имају сигурност за пласман своје енергије у друге регионе и тржишта гдје они желе, тако да нам је и питање интерконекције изузетно важно - рекао је Ђокић.

Он је поновио да је Републлика Српска опредијељена за регионалну сарадњу и за рјешавање свих раније отворених питања и оних која су актуелна.

- Конкретно, ријеч је о изградњи објеката хидроелектрана у горњем тока ријеке Дрине "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци". Неопходна је сарадња са Црном Гором због прекограничне активности која се односи на период стицања права на грађење, дакле стицање грађевинарске дозволе, посебно еколошке дозволе - рекао је Ђокић.

Он је додао да је на посљедњем састанку са ресорним министрима Србије и Црне Горе у марту постигнут високи ниво разумијевања да ово питање брзо буде доведено до краја.

- Тако да пројекат "Бук Бијела" не би требало по том основу, са те стране, буде успорен или доведен у питање - поручио је министар енергетике и рударства Републике Српске.