latinica  ћирилица
12/05/2024 |  14:20 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Минић: Исплаћено 15 милиона директних подстицаја и субвенционисано 14 трактора

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је данас да је на подручје општине Шамац у протекле цетири године директним подстицајима исплаћено 15 милиона КМ и субвенционисано 140 трактора, поручивши да подршка пољопривредној производњи мора бити системска и у континуитету.
Саво Минић - Фото: СРНА
Саво МинићФото: СРНА

- У том периоду субвенционисали смо више од 190 прикључака, те све мјере које иду из капиталних улагања. Наравно да су то били ИФАД пројекти и само у посљедњем јавном позиву је набављено 38 трактора на подручју општине Шамац. То су импозантни износи - рекао је Минић, који је присуствовао петој "Слатинској тракторијади" у Доњој Слатини код Шамца.

Он је додао да ће Влада Републике Српске, на основу договора предсједника Српске Милорада Додика и предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка, у јуну расписати још један јавни позив када су у питању радне машине производаца "Беларус".

- Добро је за сада почела ова година када је ријеч о пољопривредној производњи - рекао је Минић и напоменуо да је битно да домаца производња оцува континуитет.

Он је поруцио да це се борити и даље са неконтролисаним увозом и свим оним што ствара проблеме домацим пољопривредним производацима.

На "Слатинској тракторијади", на којој је изложено око 100 нових и старих трактора излагаца из Српске, ФБиХ и Србије, Миниц је разговарао са организаторима о томе да манифестација, која је сада такмицарског карактера, постане и сајамска, јер окупља доста посјетилаца.

- Ова тракторијада добија данас и медународни карактер и свака манифестација када је у питању пољоривредна производња доводи до тога да ресорно министарство може увидјети шта је то што је најпотребније нашем производацима и шта је то што можемо у подстицајним мјерама, које су 180 милиона КМ, помоци у производњи. Надам се да ћемо сљедеће године овдје имати сајам и значајну подршку Владе и министарства да Шамац полако постане центар пољопривредних дешавања - рекао је Миниц.

Он је најавио да ће ове године на подруцју општине Шамац бити "Дани поља" и да це се у Шамцу бити одржати медународно савјетовање младих пољопривредних производаца.

- Желимо на сваки начин да обезбиједимо да Шамац и Посавина буду видљиви и да пољопривредни производаци буду неко ко може показати како се може са ресурсима које ми посједимо обезбиједити пољопривредна производња - рекао је Минић.

Нацелник општине Шамац Ђорђре Миличевић рекао је да је општина покровитељ ове манифестације свих ових година, али да није било ентузијаста из ове мјесне заједнице - тракторијада не би била традиционална.

Он је додао да је из године у годину све већи број излагача и већа посјећеност људи из Крајине, Семберије, Посавине и из цијеле Републике Српске, као и из Србије, што говори да људи, уз подршку општине, у једној мјесној заједници могу организовати не само тракторијаду такмичарског, него и сајамског карактера.

Пету "Слатинска тракторијаду" организује Удружења "Слатинско врело" из Доње Слатине, чији је предсједник Живко Илић рекао да су тамичења одржана у цетири дисциплине, а осим трактора била је изложена и нова пољопривредна механизација, односно прикључне машине.

- Наш циљ је био да привучемо људе у Посавину, да направимо и сајамски и такмицарски дио, да се повежемо и наставимо сарадњу - рекао је Илић.

У културно-забавном дијелу програма учествовали су чланови Културно-умјетничког друштва "Посавина" из Црквине и Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Обудовца.