latinica  ћирилица
10/05/2024 |  09:36 ⇒ 09:37 | Аутор: СРНА

Пекинг и Будимпешта за мирно рјешавање спорова између држава

Мађарска и Кина се залажу за мирно рјешавање свих спорова између држава и потврђују своју приврженост међународном систему, чије су језгро УН, наводи се у заједничком саопштењу двије земље.
Орбан и Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Орбан и Ђинпинг (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Документ под називом "Заједничка изјава Кине и Мађарске о успостављању свеобухватног стратешког партнерства за нову еру" усвојен је у Будимпешти након разговора предсједника Кине Си Ђинпинга, мађарског предсједника Тамаша Шуљока и премијер Мађарске Виктора Орбана.

У документу се истиче да "двије стране подвлаче важност мирног рјешавања спорова између држава кроз дијалог и консултације".

- Двије стране поново потврђују важност глобалне безбједности и мира, као и то да ће заједно чувати међународни систем чије су језгро УН, међународни поредак заснован на међународном праву и основне норме међународних односа заснованих на принципима Повеље УН, те да ће радити за праведнији међународни поредак и чврсто чувати свјетски мир и стабилност - наводи се у документу.

У документу се истиче да Пекинг потврђује своју посвећеност развоју свеобухватног стратешког партнерства Кине и ЕУ, подстиче размјену на високом нивоу у циљу промовисања конвергенције ставова о стратешким питањима, заједничког суочавања са глобалним изазовима и промовисања економске сарадње на проактиван и уравнотежен начин.

- Мађарска, као чланица ЕУ, дијели ове смјернице и даће им свој допринос - наводи се у документу.

Си ће боравити још данас у званичној посјети у Мађарској поводом обиљежавања 75 година од успостављања дипломатских односа двије земље.

Кинески предсједник је у оквиру посјете европским земљама, осим Мађарске, посјетио Србију и Француску.