latinica  ћирилица
20/05/2024 |  22:25 ⇒ 22:26 | Аутор: sputniknews.com

Стејт департмент о паду Раисијевог хеликоптера: Сами сте криви

Портпарол Стејт департмента Метју Милер поводом несреће са иранским предсједником рекао је да су власти Ирана саме криве што су користиле 45-годишњи хеликоптер у лошим временским условима.
Стејт департмент (Фото: EPA/MIKE THEILER) -
Стејт департмент (Фото: EPA/MIKE THEILER)

Милер је рекао да су саме иранске власти "одговорне" за то што су донијеле одлуку да за превоз Раисија по лошим временским условима користе хеликоптер америчке производње стар 45 година.

Милер је такође саопштио да је Иран тражио помоћ од САД у вези са хеликоптерском несрећом, али да САД нису биле у могућности да је пруже.

- Иранска Влада нам је затражила помоћ. Ставили смо им до знања да ћемо понудити помоћ као што бисмо одговорили на захтјев било које стране владе у таквој ситуацији. На крају нисмо успјели да им пружимо ту помоћ - рекао је Милер.

Како је објаснио, Вашингтон није успео да помогне Ирану "углавном из логистичких разлога". Међутим, амерички званичних није желио да прецизира какву помоћ је тражио Техеран.

Милер је такође рекао да званично саучешће поводом смрти иранског предсједника и других званичника не мијења основни став САД према "иранском режиму".

Координатор Беијле куће за стратешке комуникације Џон Кирби такође је рекао да САД одбацују оптужбе да су санкције Вашингтона на испоруку резервних дијелова Ирану могле довести до квара хеликоптера којим је летио Раиси.

- Свака земља, која год да је, сама сноси одговорност за осигуравање безбједности и поузданости своје опреме, укључујући цивилну авијацију. Тако да је то апсолутно неоснована оптужба у којој нема никакве истине - рекао је он.

Претходно је шеф Пентагона Лојд Остин изјавио да Сједињене Америчке Државе ни на који начин нису умијешане у пад хеликоптера у коме се налазио ирански предсједник Ибрахим Раиси.

Он је додао да САД не могу да изводе претпоставке о томе шта је могло бити узрок пада хеликоптера у коме се налазио Раиси и истакао да Вашингтон наставља да прати ситуацију у вези са инцидентом.

Остин је такође нагласио да Вашингтон тренутно не види пијретњу регионалној безбједности на Блиском истоку због пада хеликоптера иранског предсејдника и његове погибије.