latinica  ћирилица
20/05/2024 |  19:56 | Аутор: СРНА

Бајден критикује захтјев тужиоца Међународног кривичног суда

Амерички предсједник Џозеф Бајден критиковао је данас захтјев главног тужиоца Међународног кривичног суда /МКС/ за издавање налога за хапшење израелских званичника, укључујући премијера Бењамина Нетанјахуа, називајући тај потез "нечувеним".
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/AL DRAGO) -
Џо Бајден (Фото: EPA-EFE/AL DRAGO)

- Треба јасно да се зна, шта год да тужилац наводи, нема никаквог изједначавања између Израела и палестинске милитантне организације Хамас. Увијек ћемо бити уз Израел против пријетњи по њихову безбједност - нагласио је Бајден.

Нешто раније је амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио да Америка одбацује захтјев главног тужиоца МКС-а за издавање налога за хапшење Нетањахуа и лидера палестинске исламистичке организације Хамас.

Блинкен је навео да Вашингтон одбацује изједначавање Израела са Хамасом.

Према његовим ријечима, одлука о налозима за хапшење угрозиће напоре за постизање споразума о прекиду ватре, ослобађању талаца и повећању хуманитарне помоћи за Газу.

Главни тужилац МКС-а Карим Кан изјавио је нешто раније да је суд затражио налог за хапшење премијера Израела и лидера Хамаса Јахје Синвара на основу оптужби за ратне и злочине против човјечности због напада на израелску територију 7. октобра и рата који је услиједио у Појасу Газе.

Кан је навео да МКС, осим за Нетанјахуа и Синвара, тражи налоге за хапшење других лидера Хамаса - Мухамеда Ибрахима ел Масрија и Исмаила Ханијеа - и израелског министра одбране Јоава Галанта.

Судско вијеће МКС-а размотриће Канов захтјев за издавање налога.

На изјаву Нетанјахуа да би оптужбе против високорангираних израелских званичника биле "нечувене" и да Израел има сопствени правосудни систем који ригорозно истражује свако кршење закона, Кан је нагласио да "нико није изнад закона".

Израел и САД нису чланице МКС-а. Међутим, МКС тврди да има надлежност над Газом, Источним Јерусалимом и Западном обалом, пошто су се палестински лидери 2015. године сагласили да се обавежу оснивачким принципима МКС-а.