latinica  ћирилица
20/05/2024 |  14:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Асанж има право на жалбу

Британски суд донио је коначну одлуку - оснивач Викиликса Џулијан Асаж има право жалбе на изручење САД због цурења мноштва тајних америчких докумената.
Подршка Асанжу (фото: EPA-EFE/NEIL HALL) -
Подршка Асанжу (фото: EPA-EFE/NEIL HALL)

Двоје судија Високог суда у Лондону одлучивали су о томе да ли вјерују америчким гаранцијама да се Асанж неће суочити са смртном казном и да се може уздати у право на слободу говора из Првог амандмана америчког устава буде ли се у САД-у теретио за шпијунирање.

Викиликс је иначе, објавио на стотине хиљада повјерљивих америчких војних докумената о ратовима Вашингтона у Авганистану и Ираку, као и низ дипломатских депеша, што је највећи безбједносни пропуст те врсте у историји америчке војске.

У априлу 2010. објавио је повјерљив видео који приказује амерички напад хеликоптером 2007. године у којем је убијено десетак људи у Багдаду, укључујући и двоје новинара Ројтерса.

Власти САД-а желе да изведу Асанжа, рођеног у Аустралији, на суђење по 18 тачака оптужнице, од којих су скоро све о шпијунажи, тврдећи да су његови поступци са Викиликсом били непромишљени, да су наштетили националној безбједности и да су угрозили животе агената.

Асанж се због здравственог стања данас није појавио пред судом, али су његови адвокати поручили да не би требало да буде изручен САД, која га сумњичи за масовно цурење тајних докумената, што би потенцијално угрозило његово право на слободу говора.

Асанжов адвокат Едвард Фицџералд рекао је да судије не би требало да прихвате увјеравање америчких тужилаца да би Асанж могао да тражи да се ослони на права и да добије заштиту на основу Првог амандмана због тога што амерички суд није обавезан да то поштује.

- Ми кажемо да је ово очигледно неадекватна гаранција - рекао је Фицџералд пред судом.

На суђењу се појавила Асанжова супруга Стела са његовим братом и оцем, али се Асанж није појавио из здравствених разлога, рекао је Фицџералд.

Демонстранти су се у рано јутрос окупили испред суда у Лондону, држећи транспаренте и скандирајуци "Слобода за Џулијана Асанжа".

На једном транспаренту упућеном америчком предсједнику Џозефу Бајдену пише "Пусти га, Џо".

Асанж је ухапшен 2010. у Великој Британији, али је у фебруару 2011. године пуштен уз кауцију. Прекршајни суд у Вестминстеру у Лондону наредио је изручење Асанжа у Шведску по оптужници за силовање, али он се жалио на ту одлуку.

Британски Врховни суд одбацио је Асанжову жалбу, а пет дана касније он налази уточиште у амбасади Еквадора у Лондону и затражио је политички азил.

Асанж је ухапшен 11. априла 2019. године након што му је Еквадор укинуо политички азил, а 1. маја је осуђен на 50 недјеља због кршења кауције.