latinica  ћирилица
04/05/2024 |  12:36 ⇒ 16:19 | Аутор: РТРС

Додик: Холокауст је најстрашнија мрља на лицу Европе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је писма предсједнику Израела Исаку Херцогу и премијеру Израела Бењаминуу Нетањахуу, изразивши им искрено и најдубље саучешће, поштовање и саосјећање поводом обиљежавања Дана сјећања на Холокауст Јом Хашоа, који ће се обиљежити 5. маја 2024. године, као израелски дан комеморације за шест милиона Јевреја које су у Холокаусту убили нацистичка Њемачка и њени сарадници, као и за јеврејски отпор у том периоду.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Невине жртве Холокауста, али и хероји Израела, никада не смију бити заборављени. Када сам имао прилику да посјетим Планину сећања и Меморијални центар мученика и хероја Холокауста, осјетио сам свету енергију која прожима свакога без обзира на поријекло. Јер бити у близини мјеста неизмјерне туге, вјечног вапаја, бола који сеже до небеса, захтијева снагу и посебан пијетет према милионима невиних људи, жена и дјеце. На површину исплива милион питања "зашто" и свако је без одговора. Посјетио сам и Аушвиц - нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да је Холокауст најстрашнија мрља на лицу Европе, коју морамо заувијек памтити с поштовањем, али и осујетити сваки покушај поновног буђења злих сила, било гдје и према било коме.

- Само тако ће нам сјећање бити потпуно, а наша борба смислен и племенит циљ! Нажалост, ми видимо одразе својих патњи кроз патње Вашег народа, у многим аспектима и на много нивоа. У физичким и емоционалним страдањима праћеним геноцидом над скоро два милиона Срба у 20. вијеку и скоро 30.000 у грађанском рату у БиХ од 1992. до 1995. године. Широм региона Западног Балкана заједно смо страдали, у концентрационим логорима, у нашим домовима, на улицама градова у којима смо заједно живјели и радили.  Користим ову прилику да Вас позовем да присуствује нашој комеморацији која ће се одржати 12. маја 2024. године у Доњој Градини. Тог дана, Република Српска ће на комеморацији одати почаст душама заједничког страдања и погубљења 700.000 Срба, али и Јевреја и Рома у концентрационом логору Јасеновац - наведено је у писмима предсједника Републике Српске.