latinica  ћирилица
28/04/2024 |  20:23 | Аутор: СРНА

Власти ФБиХ никада нису направиле извјештај о страдању Срба у Сарајеву

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је тренутно позиција Бошњака у Републици Српској сигурнија од позиције Срба у Федерацији БиХ и истакао да је кључни моменат да Срби врате повјерење у Сарајево био да федералне власти направе извјештај о страдању Срба у Сарајеву, али да то никада није урађено.
Егзодус Срба из Сарајева - Фото: РТРС
Егзодус Срба из СарајеваФото: РТРС

- Познато је да се из рата изашло са лажним наративом како су Срби убили 300.000 Бошњака и на томе је прављена политика тога времена, дакле на лажној претпоставци - рекао је Додик за Фејс ТВ.

Према његовим ријечима, уколико буде усвојена резолуција о Сребреници у УН, представници Републике Српске остаће у заједничким институцијама БиХ и радити свој посао у интересу Српске.

Додик је нагласио да у бошњачкој политичкој структури нема никакве разлике између СДА и СДП-а, те да та структура само жели трајно разградити и казнити Републику Српску.

Он је рекао и да бошњачка политичка елита гријеши тиме што свој политички наратив покушава да наметне као морање.

- И врло брзо ћете да научите да БиХ нема без Републике Српске - нагласио је Додик.

Додик је подсјетио и на изјаву некадашњег поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафе Церића који је рекао да "Срби могу да оду и однесу само земљу на опанцима", али да ће Срби, уколико буду одлазили однијети 49 одсто територије.

Додик је подсјетио да је Република Српска створена 1992. године, Федерација БиХ / ФБиХ/ 1994. док је БиХ створена 1995. године и да нема префикс државе, додајући да по дејтонском уређењу она нема војску, индиректне порезе, Суд, Тужилаштво и обавјештајне службе.