latinica  ћирилица
13/05/2024 |  19:14 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Могуће ангажовања међународног адвокатског тима у спору са Хрватском (ВИДЕО)

БиХ не искључује могућност ангажовања међународног адвокатског тима у спору са Хрватском, која најављује одлагање радиоактивног отпада из нуклеарне електране Кршко на Трговској гори уз саму границу.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Хрватска страна забранила је члановима Експертског и Правног тима за Трговску гору да прате реализацију Студије о утицају на околину, што наводи на сумњу да резултати неће показати праву опасност по животну средину и здравље становништва у Републици Српској и Федерацији, које гравитира локалитету гдје се планира одлагање нуклеарног отпада.

Не пише се добро грађанима Новог Града и других општина у Српској и ФБиХ у сливу ријеке Уне, јер Хрватска намјерава да од 1. јануара 2028. радиоактивни отпад из нуклеарне електране Кршко ускладишти на локалитету некадашње касарне Черкезовац, на Трговској гори, потврдили су за РТРС чланови Експертског и Правног тима за Трговску гору.

- Хрватска намјерава узети свој дио, 50 одсто отпада ниске и средње радиоактивности настале у раду електране Кршко и на некој локацији у трећој земљи извршити паковање тог отпада, запаковани отпад у бетонским спремницима довести у Черкезовац у складиште које намјеравају да до тог датума у 2028. отворе и заврше све формалне активности у том питању - рекао је Емир Диздаревић, предсједавајући Експертског тима за праћење стања и активности на Трговској гори.

Координатор Експертског и Правног тима тима за Трговску гору Борислав Бојић рекао је да се скоро двије трећине територије у кругу од 20 километара налази у Републици Српској и дијелом у ФБиХ, што само по себи говори да се без сагласности БиХ нема смисла и не може градити таква врста објекта.

Хрватска не жели рјешење проблема, већ упорно инсистира на одлагању радиоактивног отпада на граници са Републиком Српском, односно БиХ, што чуди јер се Словенија нуди да ускладишти сав нукелеарни отпад из Кршког, каже замјеник предсједавјућег Савјета министара Сташа Кошарац. Најављује да ће БиХ у случају кршења европске Конвенције о процјени утицаја на околину преко државних граница покренути међународну арбитражу против Хрватске, новца за тужбу у буџетима има.

- Можемо узвратирти реципроцитетом, а ако наставе нарушили су се билатерални односи између БиХ и Хрватске - каже Кошарац.

Незванично, хрватска страна била је спремна да допусти стручњацима из БиХ да прате рад на Студији утиција на околину, али под утицајем британске савјетничке агенције коју су ангажавали, потпуно су искључили чланове Експертског и Правног тима за Трговску гору као да се евентуално одлагање радиоактивног отпада не тиче здравља и будућности више од 250.000 становника оба ентитета уз границу са Хрватском.