latinica  ћирилица
12/04/2024 |  08:20 ⇒ 19:18 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Резолуција о Сребреници - необавезна, злонамјерна и пропашће

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је да резолуција о Сребреници, коју припремају сарајевска политичка чаршија и одређени страни фактори, уколико буде усвојена у Генералној скупштини УН неће имати никакве посљедице јер је необавезна и злонамјерна.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

Кузмановић је рекао Срни да ова резолуција и неколико досадашњих показују да се на том плану не ради о геноциду у Сребреници, већ о злој намјери да се српски народ и Српска прогласе геноцидним творевинама.

Он је подсјетио да су бројне експертске групе угледних правника установиле да није било геноцидне намјере, јер су страдали војно обавезни мушкарци, а жене и дјеца били су потпуно заштићени.

Према његовим ријечима, то потврђује давно утврђена дефиниција геноцида - намјере да се уништи један цијели народ, без обзира на године живота и пол.

Он је оцијенио непримјереним поступак дијела БиХ дипломатије с обзиром да је резолуција неовлаштено предложена, те је оцијенио апсолутно недемократским њихов поступак онемогућавања српској страни у БиХ да на све то достави приговор, чиме се покушава онемогућити да Генерална скупштина УН сазна пуну истину.

- Из свега овога јасно се види да је дипломатско представништво БиХ при УН злоупотријебило свој положај и обављало сав тај посао као ненадлежни орган - закључио је Кузмановић.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.

Бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништва БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН.

Београдске "Вечерње новости" објавиле су да приједлог спорног документа, између осталог, предвиђа да 11. јул постане "међународни дан сјећања на геноцид", осуду "негирање геноцида" и захтијева да се кроз "образовни систем на овај начин говори о злочину".