latinica  ћирилица
29/03/2024 |  17:58 ⇒ 22:42 | Аутор: РТРС

Због санкција, СДС-у банка угасила једини рачун; Угрожена егзистенција заспослених у странци (ВИДЕО)

Српској демократској странци банка је угасила једини рачун преко којег је функционисала. Разлог - америчке санкције под којима је ова странка већ двије деценије. Због санкција, рачун је затворен и највећој фирми за иградњу путева у Српској - Интеграл инжењерингу.
СДС -
СДС

У питању је сила америчке администрације, а не закон, упозорава министарка финансија Републике Српске Зора Видовић. Циљ је да се што је могуће више уништи економија и самосталност Републике Српске, али у томе, каже, неће успјети. Српска ће опстати, а разлога за забринутост нема.

Прије три дана најављено – данас учињено. По скраћеној процедури, окончан је једнострани раскид уговора о посједовању рачуна са СДС-ом. Банка је угасила рачун, а то за ову странку значи отежано финасијско пословање. Без рачуна нема ни транши из локалних, ни исплате плата радницима, појаснио је лидер странке Милан Миличевић.

- Нешто више од тридесет радника на овај начин не може да приме плате, јер се могу примати једино преко текућег рачуна. Али, СДС ће им у сваком случају исплатити њихова примања и неће остати незбирнути све до оног момента када будемо у прилици да се наш рачун активира, а сигурни смо да ћемо у томе успјети - рекао је Миличевић.

Због притисака америчке администрације на банке у Српској, трпе сви на ОФАК-овој листи санкционисаних. Било да су им банке угасиле рачун својом или њиховом вољом. Правна лица знатно више од физичких, јер им је онемогућено функционисање. Искључени су из било каквих трансакција.

- Нама је јако велики проблем са Интегралом. То је наша најбоља и највећа компанија у Републици Српској, која се бави изградњом путева. Они су, такође, под санкцијама и имају велики проблем. Имају чак и кредите из међународних финансијских институција, ЕБРД-а, Свјетске банке за неке велике послове које раде. Али, видите шта се дешава. И њима затварају рачуне - каже министарка Видовић.

Да је велики проблем пред регионалном компанијом која је пословањем изашла изван граница БиХ, упозоравају и из Привредне коморе. Наглашавају, осим великог броја радника, Интеграл има велики број извођача, коопераната који су у ланцу пословања.

- Уколико ове санкције буду на снази, мислим да перспектива те фирме није свијетла. Не само за фирму и њене власнике, него и за раднике који су ангажовани у тој фирми. Испред њих је тежак период, ако се не нађе рјешење које ће омогућити да та фирма настави са радом - рекао је Горан Рачић, предсједник подручне Привредне коморе Бањалука.

Професор Економског факултета Горан Радивојац одговоре на ситуацију коју, каже, не познаје наша пракса и не предвиђа наше законодавство, очекује од Агенције за банкарство Српске и правне струке. Физичка и правна лица којима се рачуни затварају морају, каже Радивојац, да уживају минимум правне заштите.

- Ако ништа друго, постоји привремена мјера суда у Републици Српској који може наложити да се таква радња обустави, рачунајући да је не само угрожен приватни интерес тих радника који ничим то нису заслужили, нису одговорни, постоји и јавни интерес, нас као друштва да се тако нешто заустави - навео је Радивојац.

А циљ оваквих притисака, наводи министарка финансија, јесте да се Република Српска економски уништи и да не може опстати. Иако ће оставити негативне посљедице, сви који имају потраживања из буџета биће исплаћени. Разлога за забринутост нема.

- Знате како. Човјек мора то превазилазити, посветити се послу. Уложити више труда и рада и наћи начин како ће опстати. Да се не сналазимо, давно би нестало Републике Српске, али на њихову жалост, ипак ће опстати Република Српска - поручила поручила је Зора Видовић.

Видовићева је сигурна да ће Република Српска све притиске којима смо изложени истрпјети и обезбиједити да буде стабилна и да располаже својом имовином.