latinica  ћирилица
05/03/2024 |  11:53 ⇒ 18:48 | Аутор: РТРС

Резултати истраживања: Трговска гора неадекватна локација за одлагање отпада (ВИДЕО)

Досадашњи резултати истраживања које је спровела Република Српска, показали су да је Трговска гора, на којој Хрватска планира одлагати радиоактивни отпад, неадекватна локација.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Прелиминарна истраживања показују да је на тој локацији присутна природна радиоактивност, што ће бити важан аргумент да се то подручје заштити од намјере Хрватске да тамо одлаже радиоактивни отпад.

Ускоро ће тим стручњака урадити детаљну геолошку анализу.

Изградња одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори, у непосредној граници Хрватске са Српском и Федерацијом БиХ, угрозила би опстанак више од 250 хиљада становника из неколико општина. Потврдила су то и истраживања Инситута за јавно здравство, јер на том подручју већ постоји низак ниво природне радиоактивности.

- Успостављањем стратешког мониторинга животне средине прије него што се пусти у функцију добићемо снимак нултог стања животне средине у Новом Граду. Знаћемо каква је ситуација природне и вјештачке радиоактивности на тој територији - навела је Јелена маринковић, Институт за јавно здравство Републике Српске.

Геолошка истраживања показала су да нису тачне тврдње Хрватске да карбонске наслаге терена око Новог Града и Трговске горе спадају у хидрогеолошке изолаторе, што значи да не пропуштају подземну воду. Подручје је склоно и клизиштима, што говори са су хрватска истраживања била површна, кажу геолози.

- Прелиминарна наша истраживања говоре да имамо одређена процјеђивања али у овом тренутку не можемо аргументовано то да тврдимо и радићемо додатна истражна бушења и мјерења што ће бити добра подлога да то буде наш контрааргумент да није све тако хомогено, већ напротив хетерогено - сматра Цвјетко Сандић, замјеник директора Републичког завода за геолошка истраживања.

Начелник општине Нови Град сматра да одустајање Хрватске од намјере за одлагањем отпада у наредне четири године не значи да ће и дефинитивно одустати. Вјерује да ће Загреб наставити интензиван рад на овом пројекту.

- Најбезболније рјешење је да се тај отпад складишти тамо гдје је и настао, а Словенија нема ништа против тога и нудила је Хрватима да учине исто - сматра Мирослав Дрљача начелник општине Нови Град.

Ресорни министар каже да ће аргументима успјети да приморају Хрвастку да одустане од намјере да одлаже радиоактивни и нуклеарни отпад на Трговској гори. Званичну потврду од Владе Хрватске да у наредене четири године неће ништа радити још нису добили.

-Од Секретаријата ЕСПО конвенције и СЕА протокола смо добили увјеравања да БиХ није закаснила са својим активностима. Радимо интензивно и спремни смо за сваки наредни потез Хрватске - поручио је Бојан Випотник, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске

Истраживања су почела 2. октобра прошле године на подручју Новог Града, односно насеља Млакве, с обзиром да је то најближа локација Трговској гори са стране границе БиХ. Влада Српске у прошлој години издвојила је милион марака за ова истраживања.