latinica  ћирилица
03/03/2024 |  20:49 ⇒ 20:49 | Аутор: СРНА

Шулић: Циљ - заштита животног стандарда грађана Српске

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић рекао је да ресорно министарство припрема уредбу којом би требало да буде регулисана цијена основних животних намирница с циљем заштите потрошача у Српској.
Денис Шулић - Фото: РТРС
Денис ШулићФото: РТРС

- У припреми је дорада постојеће Уредбе о ограничавању цијена основних животних намирница у Српској из 2021. године. Ову уредбу ћемо дорадити како би смањили могућност манипулације са њом - рекао је Шулић.

Говорећи о недавној одуци Владе Републике Српске којом се ограничава цијена хљеба у Српској, Шулић је навео да је утврђено да максимална малопродајна цијена бијелог хљеба тежине 600 грама, произведеног од брашна тип 500, износи 1,90 КМ.

- Ресорно министарство ће наставити разговоре са пекарима. Нисмо нашли заједничко рјешење, али смо доста приближили ставове - истакао је Шулић.

Он је рекао да разлог за доношење одлуке о прописивању мјере непосредне контроле цијена јесте континуирани раст цијена хљеба, а циљ је заштита животног стандарда грађана Српске.

- Свјесни смо чињенице да постоји велики број градова и општина широм Републике Српске у којима је цијена ових производа јеФтинија него што је у уредби, тако да дефинишемо да је то максимална цијена преко које се не може ићи, а сваки произвођач може је нивелисати на ниже од 1,90 КМ - појаснио је Шулић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске у протекле три до четири године само за повећање плата из буџета издвојила 62,5 милиона КМ субвенција.

 Ове политике Владе Републике Српске биле су усмјерене и према пекарској индустрији када се говори о подизању цијене рада - истакао је Шулић за АТВ.

Говорећи о одлуци Уставног суда Републике Српске у којој се наводи да тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра 2022. године нису у складу са Уставом Републике Српске, Шулић је рекао да ће "Електропривреда Републике Српске" уложити жалбу на ту одлуку, те да ће се доказати да је ово предузеће имало добре намјере које су утемељене и у Уставу Републике Српске.

- У земљама региона постоји сличан или исти начин обрачуна цијене електричне енергије и не видим разлога зашто то не би било и у Републици Српској - истакао је Шулић.

Он је рекао да је циљ мјера Електропривреде Републике Српске и Владе Српске био да грађани јефтиније плаћају електричну енергију, указујући да блок тарифе постоје и у Србији и у земљама региона.

- Занимљиво је да се овој одлуци Уставног суда Републике Српске радују они који оспоравају овај суд и говоре да је то политички инструмент. Не знам да ли је сада политички инструмент у рукама тих који се радују, будући да они прихватају само оне одлуке које можда само њима иду у корист, без обзира на то што не иду у корист грађана Српске - рекао је Шулић.