latinica  ћирилица
03/03/2024 |  14:55 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

У научно-технолошки парк у Крушевцу биће уложено 16 милиона евра

Премијерка Србије Ана Брнабић присуствовала је данас полагању камена темељца за изградњу научно-технолошког парка у Крушевцу, који ће се простирати на 10.000 метара квадратних, а радови ће бити завршени у октобру 2025. године.
Крушевац: Полагање камена темељца (Фото: TANJUG/VLADA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ) -
Крушевац: Полагање камена темељца (Фото: TANJUG/VLADA SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ)

Свечаном полагању камена темељца присуствовали су и министарка науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, челници Крушевца и директор Европске банке за обнову и развој за Балкан Матео Коланђели.

- На Крушевцу је велика одговорност, јер ће овдје бити регионални центар за напредне технологије, за напредну индустрију, за читав развојни округ, па и шире - навела је Брнабићева.

Према њеним ријечима, градња регионалног научно-технолошког парка у Крушевцу потврђује да оно што је некада било незамисливо за Србију данас постаје стандард.

- Србија нема времена за губљење. Зато морамо сваки дан да урадимо нешто да остваримо све потенцијале Србије, која их има много - нагласила је Брнабићева.

На површини од 1,6 хектара налазиће се главна зграда научно-технолошког парка, конференцијске сале и 39 пословних модула за рад технолошко и истраживачки оријентисаних компанија за више од 200 корисника.

У другом дијелу градње планирано је 14 производних модула од по 280 метара квадратних, а укупна површина хала је око 4.000 метара квадратних.

У Влади Србије у јуну 2023. потписани су уговор о зајму и уговор о пројекту између Владе Србије и ЕБРД, којим је обезбијеђено 80 милиона евра.

Од те суме, 70 милиона евра биће опредијељено за изградњу научно-технолошких паркова у Чачку, Нишу и Крушевцу, а осталих 10 милиона за изградњу "БИО четири" кампуса у Београду, пренијели су београдски медији.