latinica  ћирилица
02/03/2024 |  10:26 ⇒ 12:21 | Аутор: РТРС

Када се очекује завршетак изградњe споменика борцима у Бањалуци? (ВИДЕО)

Бањалука ће добити Централни споменик погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Војске Републике Српске, а на локацији тзв. Крашовог паркинга на Видовдан прошле године почели су припремни радови. Како је наведено на табли поред градилишта, рок за завршетак радова је 300 дана.
Изградња спомен обиљежја - Фото: РТРС
Изградња спомен обиљежјаФото: РТРС

Значај сваког споменика је што представља једну епоху у историји народа.

Споменици опомињу да можемо опростити, али не и заборавити. Ако заборавимо, поучени историјом видимо да се несрећни догађаји понављају. Грађани Бањалуке задовољни су што ће ускоро и њихов град добити централно спомен обиљежје.

Уз потребне дозволе те средства која су обезбијеђена, почела је изградња овог обиљежја преко пута Градске управе.

- Тренутно се изводе радови у земљи, бетонира се плоча и за неколико дана излазимо на видљиви дио гдје ћемо моћи пратити реализацију овог импозантног објекта. Очекивани рок завршетка радова је до краја љета. План је да осим споменика уредимо и простор око Музеја ујетности. Требало би да све наше споменике повежемо у једну цјелину - рекао је Бориша Мандић из Одјељења за комуналне послове Градске управе Бањалука.

Идејним рјешењем предвиђено је да споменик има 62 стуба која симболизују 62 бригаде које су се бориле за Републику Српску, а у средини ће бити дрво тисе, док би у подземном дијелу требало да буду музеј и спомен-соба.

- Та 62 стуба која стоје у висини, показују наше војнике у маршу. Идеја је да се споји физички и духовни аспект, у облику крста има и симболике и великог значаја за наш народ - додао је Мандић.

Градско централно спомен-обиљежје биће симбол на којем ће грађани моћи одати почаст, учити о храбрости и жртви погинулих и несталих бораца, захваљујући којима данас Република Српска и Бањалука уживају у слободи.