latinica  ћирилица
02/03/2024 |  09:03 ⇒ 10:48 | Аутор: РТРС

Додик: Уставна позиција Српске на европском путу БиХ мора бити видљива (ФОТО/ВИДЕО)

Уставна позиција Српске на европском путу БиХ мора бити видљива, истакао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, након разговора са министром иностраних и европских послова Словачке Јурајем Бланаром.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Бланар је дио екипе премијера Словачке Роберта Фица који је недавно побиједио на изборима у Словачкој. Разговарали смо о томе да се подржи БиХ на европском путу 21. марта. Наш европски пут је неспојив са нелегаланим Шмитом, и ОХР структуром. То је још 2005. године рекла и Венецијанска комсија,  а то смо могли да видимо и у препорукума за 14 приоритета. Немогуће је очекивати да ми уђемо у преговарачки процес а да остану те структуре - нагласио је Додик.

Када је ријеч о привреди, Додик је нагласио да Српска има добру сарадњу са Словачком и истакао Целекс као једну од успјешних компанија.

- Циљ је да спасимо пројекат гасификације Републике Српске. Извлачим рачуницу колико смо изгубили јер су Бошњаци блокирали тај пројекат, и које би бенефите имала Република Српска јер би имали најјефтинији гас у Европи који би могли понути Европи - рекао је Додик.

Додик је поновио да се Република Српска види у преговарачком процесу.

- Уколико Српска не буде виђена ми нисмо они који су спремни да се крећу европским путевима, а да смањимо снагу Српске. Објаснио сам му како функционише БиХ са нелегалним Шмитом, страним судијама у Уставном суду БиХ. Уколико случајно се донесе некаква одлука о имовини, Република Српска ће прогласити независност, и то сви знају у ЕУ - поручио је Додик.

Додик, Цвијановић и Јурај Бланар

Предсједник Српске каже да су у Анталији вођени успјешни разговори са великим бројем значајних политичара.

- Нисмо оптимисити за улазак у ЕУ какви смо били прије 10 година, али ни ЕУ није иста као прије 10 година. Што нама сада траже, у овом тренутку не би испунило 20 земаља чланица, што показује само лицемјерство Брисела - нагласио је Додик. 

Ово је један у низу бројних састанака званичника Републике Српске, на маргинама Анталија дипломатског форума који је у турском љетовалишту окупио лидере држава, бизнисмене и представника организација и медија.

Милорад Додик и Јурај Бланар

Претходно, предсједник Српске разговарао је са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, премијером Мађарске Виктором Орбаном и министром иностраних послова те земље Питером Сијартом.

Додик и Цвијановић јуче су разговарали и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.