latinica  ћирилица
02/03/2024 |  09:01 | Аутор: СРНА

Значајно учешће жена предузетница у привреди Српске

Жене предузетници имају значајно учешће у привреди Републике Српске с обзиром на то да су власници и сувласници 28 одсто привредних субјеката, због чега је створена потреба за Стратегијом развоја предузетништва жена као наставак подршке овој области, саопштено је из Министарства привреде и преузетништва Српске.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

Из ресорног министарства су навели да број субјеката жена предузетница у Републици Српској континуирано расте сваке године.

Предузетнице најчешће послују у секторима трговине са 32,5 одсто субјеката, осталих услужних дјелатности 14,8 одсто, стручних дјелатности 11,3 одсто, хотелијерства 11,2 одсто и индустрије са 9,9 одсто учешћа у укупном броју субјеката које воде жене.

Најчешћа правна форма у којој послују предузетнице је самостална предузетница, те друштво са ограниченом одговорношћу.

У Министарству су навели да се Стратегија односи на период 2024-2030. године, као и да представља вид подршке из претходне стратегије с циљем да се подрже постојеће предузетнице и подстакне оснивање нових субјеката у власништву жена.

- На овај начин учешће жена у нашој привреди би расло што ће допринијети њиховом оснаживању, економској независности и уопште јачању улоге у привреди и друштву у цјелини - оцијенили су у ресорном министарству, те додали да се доношењем посебне политике за жене предузетнике омогућава лакше и боље пословање, стварају се услови за укључивање у остале политике, удруживање и умрежавање жена.

Министарство привреде и предузетништва Српске у претходним документима и активностима исказало је јасну опредијељеност подршке предузетницама, што је допринијело бољој видљивости жена у домаћој привреди, док подршку овом сектору пружају и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у области руралног развоја, Привредна комора Српске, Развојна агенција, Џендер центар, те удружења жена.

- Посебан допринос јачању ове области дају и саме предузетнице које иницирају подршку и активности које ће олакшати и унаприједити њихов рад и пословање - поручили су у Министарству за Срну.

Из Министарства су појаснили и да је у стратешкој платформи предложена визија "Системски подржано и интегрисано предузетништво жена које значајно доприноси развоју Републике Српске" с циљем јачања конкурентности пословних субјеката које покрећу и воде предузетнице, унапређења пословног окружења и подржавање развоја у специфичним областима.

Из ресорног министарства су указали да је претходном стратегијом била предвиђена финансијска подршка, подршка за едукације, обуке, промоцију и умрежавање, као и да је ове активности потребно и даље спроводити.

- Веома је важно у континуитету имати посебан документ и активности усмјерене на подршку овој области. Постојањем докумената и укључивањем већег броја институција у реализацију се омогућава креирање квалитетније подршке женама и њиховом оснаживању -  рекли су у Министарству, те истакли да се промоцијом и презентацијом успјешних предузетница подстиче предузетнички дух и код младих жена које предузетништво могу видјети као избор каријере.