latinica  ћирилица
01/03/2024 |  18:26 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Мартовски рачуни за струју још увијек непознати; Због одлуке Уставног суда испаштају грађани (ВИДЕО)

Још није познато какви ће рачуни за струју за март стићи потрошачима. Из Електропривреде Републике Српске још јуче су упозорили да ће, због одлуке Уставног суда, већина грађана сада плаћати већу цијену струје. Апелацију Уставном суду први су поднијели из Листе за правду и ред, који сада траже оставке у Електропривреди и Регулаторној комисији за енергетику.
Зграда Електропривреде у Требињу - Фото: РТРС
Зграда Електропривреде у ТребињуФото: РТРС

Док из Електропривреде кажу да ће због свега испаштати већина потрошача електричне енергије, они који су апелацију Уставном суду поднијели због тзв. блок тарифе, сада траже да се врати на старо.

- Умјесто што причају да ће сада свима ова одлука подићи цијену, треба да се врате на децмбар 2022. године, а оно што су грађани плаћали преко да им се обрачуна како преплата за март - истакао је предсједник Листе за правду и ред Небојшу Вукановића.

На Вукановићев захтјев за оставке, директор Електропривреде тврди да онај ко је апелације поднио игра политичку игру и да не зна о чему говори.

- Вукановић треба да прекине политичко дјеловање јер толико незнања, популизма и спиновања до сада се није појавило у Српској - наводи в.д. Генералног директора Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Петровић каже да је циљ увођења блок-тарифа, према којима потрошња диктира цијену, био да се заштите потрошачи који рационално троше струју, и да је сагласност на такав модел дала и Енергетска заједница.

- ЕРС у својим приходима неће имати ни марку више ни марку мање уколико се поништи овај модел, потпуно су нетачне тврдње да ће неко због тога добити новац или изгубити новац - додаје Петровић.

Како ће се струја даље обрачунавати, Петровић каже, одлучиће Регулаторна комисија, а Уставном суду доставиће додатне информације да преиспита одлуку.

У Регулаторној комисији о свему ће се изјаснити кад одлуку Уставног суда добију у писаној форми.