latinica  ћирилица
01/03/2024 |  14:21 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

Електропривреда Српске: Стари модел обрачуна значио би поскупљење струје

Из предузећа Електропривреда Републике Српске саопштено је да би враћање на стари модел обрачуна неминовно довео до поскупљења, а не појефтињења електричне енергије, и то за 86 одсто купаца, те оцијенили да је предсједник СДС-а Милан Миличевић његовим захтјевом показао елементарно незнање и апсолутну неинформисаност.
Електропривреда Републике Српске - Фото: РТРС
Електропривреда Републике СрпскеФото: РТРС

Из ЕРС-а су напоменули да ово предузеће не доноси одлуке о цијени електричне енергије, нити је за то надлежно, већ је Регулаторна комисија за енергетику једина релевантна институција за доношење таквих одлука, а на бази стручних анализа које је ЕРС обавезна да поштује.

- Али, то није једина неистина коју сте пласирали у својим коментарима и позиву Електропривреди да смањи цијену струје, односно да је врати стару. Управо је увођење тарифних ставова који су поништени одлуком Уставног суда Републике Српске омогућило да 86 одсто наших грађана односно купаца ЕРС, плаћа нижу цијену електричне енергије него прије увођења блок тарифа - наводе из ЕРС-а.

Из ЕРС-а истичу да је идеја увођења овог система обрачуна електричне енергије била управо да се покаже обзир према савјесним грађанима који рационално троше електричну енергију за основне животне потребе и да се раздвоје од купаца који електричну енергију користе за луксуз.

У саопштењу из ЕРС-а се наводи да су блок тарифе присутне и у земљама у окружењу, као и у појединим земљама ЕУ, те да је увођење овога модела поздрављено и од Секретаријата Енергетске заједнице и представника ММФ-а у БиХ.

- Иако је Вас господине Милићевићу одлука Уставног суда Републике Српске обрадовала, са жаљењем морамо констатовати да враћање на стари модел обрачуна, на који позивате, неминовно доводи до повећања, а не смањења цијене електричне енергије и то за 86 посто купаца - истичу из ЕРС-а.

Милићевић је раније затражио од ЕРС-а да смањи цијену електричне енергије, односно врати је на ону прије увођења тарифних ставова.