latinica  ћирилица
01/03/2024 |  12:38 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Завишић: У току орезивање у воћњацима; Резидба захтијева посебан опрез

На стаблима дрењка и појединих сорти кајсије, већ се могу уочити појаве цвјетова, па чак и пупољака, што је посљедица благе зиме – без падавина и са високим температурама.
Гост Радија Републике Ссрпске Нада Завишић - Фото: РТРС
Гост Радија Републике Ссрпске Нада ЗавишићФото: РТРС

Остале воћне врсте одржале су се у фази мировања, па се воћари надају хладнијем времену током марта, како не би дошло до преурањене вегетације, што би се негативно одразило и на овогодишњи род воћа – рекла је гостујући у емисији Заједнички талас Радија Републике Српске, шеф Завода за воћарство у Пољопривредном институту, Нада Завишић.

- Позитивно је што смо током претходног мјесеца имали хладне ноћи, што је стабла воћа одржало у фази мировања. У наставку марта надамо се нижим температурама, макар да оне дневне буду седам или осам степени. Такво вријеме неће наштетити воћњацима, нити ће иницирати преурањено интензивније цвијетање. Оно што што би ове године могло бити проблем то је недостатак влаге у земљишту, јер су ове зиме изостале сњежне падавине. Трешња, вишња и бресква најосјетљивије су воћне врсте на лоше временске услове - рекла је Завишићева.

У програму нашег Радија, навела је да је у воћњацима широм Српске актуелно орезивање. Како је рекла, резидба воћа захтијева посебан опрез.

- Циљ је да се формира узгојни облик, са одговарајућим распоредом грана, што ће обезбиједити и боље плодоношење. Основно правило и принцип је обезбиједити добру прозрачност и провјетреност крошње. На тај начин смањује се сувишна влажност крошње, те се смањује могућност развој биљних болести. Осим тога, неопходно је водити рачуна и да се воћка превише не оголи – закључила је Завишић.