latinica  ћирилица
01/03/2024 |  08:31 ⇒ 09:16 | Аутор: СРНА

"Отворени Балкан" - од данас заједничко тржиште рада

Јединствено тржиште рада иницијативе "Отворени Балкан", чије су чланице Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, почиње данас, а сви грађани уз најједноставнију процедуру моћи ће да добију посао у било којој од ових земаља.
Радници (Фото: EPA-EFE/RICARDO MALDONADO ROZO, илустрација) -
Радници (Фото: EPA-EFE/RICARDO MALDONADO ROZO, илустрација)

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истакао је да ће грађани Србије, Албаније и Сјеверне Македоније од данас моћи да живе и раде у било којој од три земље као у својој, саопштено је из Привредне коморе Србије.

- За ове наше просторе 1. март је револуција. Предности слободног кретања радника у региону без било каквих административних баријера су вишеструке, почев од могућности обављања сезонских послова, преко смањења дефицитарних занимања и јачања повјерења инвеститора до раста кључних сектора привреде - навео је Чадеж.

Из Коморе указују да су предности слободног кретања радника у региону без било каквих административних баријера вишеструке, почев од могућности обављања сезонских послова, преко смањења дефицитарних занимања и јачања повјерења инвеститора до раста кључних сектора привреде.

Очекује се да слободан приступ тржишту рада од око 11 милиона становника спријечи даљи одлив мозгова и младих из региона нудећи могућности за запошљавање, али и да одговори на све веће захтјеве за квалитетним кадровима, како локалних, тако и међународних компанија које послују у региону, наводе из Привредне коморе Србије.