latinica  ћирилица
28/02/2024 |  21:56 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Додик: Ако Српска буде у могућности, тражићемо да имамо статус у БРИКС-у (ВИДЕО)

Ако Република Српска буде у могућности, она ће без оклијевања тражити да буде у статусу БРИКС-а, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Телерингу.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Истакао је да ће репрезентација Српске ће ићи на спортске игре БРИКС-а у Казању.

- Припремамо наше селекције које ће учествовати на тим играма. То су игре које су се одвијале и до сада, идеја је да учествује БРИКС. Ми смо добили позивницу. То нема ништа против БиХ, Велика Британија има неколико репрезентација, зашто не би могли и ми? - навео је Додик.

Истакао је да континуитету разговара са предсједником Русије Владимиром Путином.

- Итекако је важно то за Републику Српску, да се спозна њена позиција, да се придобије солидарност за отворена питања, која могу да помогну, да се на економском плану договоре економски пројекти, као што је била потреба изградње гасовода од Бијељине до Бањалуке, гдје нисмо нашом кривицом засутављени на том пољу, спријечили су нас Сарајево и Бошњаци. Да смо то учинили, од онда када смо тражили, Бањалука би била гасни центар. Имали би јефтин гас, ишли смо на то да договоримо стабилну цијену. Нас су спријечили, направили нам озбиљну економску штету. Гријање у Београду је јефтиније него у Бањалуци, јер се грију на гас - каже Додик.

Истакао је да је Федерација БиХ. непријатељски настројена према Русији, што у Русији и знају.

- Због нашег става, им није повећана цијена гаса. Да смо ми имали довољне количине гаса, могли смо да изградимо двије гасне коморе, цијену која је нижа, јер неко у Сарајеву сматра да Србима то не треба - каже Додик.

Додик истиче да је Путин један од најважнијих људи свијета.

- Разговорали смо о положајима Српске и односима на Балкану, али и о проблемима Украјине, Европској унији, али и Америци. Ово је био један од разговора на највишем стратешком нивоу, нема у себи никакву поруку која би требала да угрози ситуацију. Једна мала Република са милион и по хиљада становника окружене НАТО-ом, ЕУ, мала Република која нема столицу у УН, мала Република по обиму својих политика, јер то је једна улица у Москви ако не и мања успјела је да се пробије на сцену и да разговара са људима - поручио је предсједник Српске.