latinica  ћирилица
28/02/2024 |  18:56 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Додик: Гдје имамо државу, имамо и слободу (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска је према свим парамтерима држава, немамо само столицу у Уједињеним нацијама, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Београду током пријема поводом Дана и Устава Републике Српске.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- У тешким околностима тог времена конституисана је Република Српска, која није била хир тог тренутка, већ историјски задатак. Поучени тиме да само гдје имамо државу, имамо и слободу. Гдје је Срби данас немају, они живе веома тешко, грађани су другог реда - навео је Додик.

Подсјетио је да се само 10 година није смјело исказивати јединство Српске и Србије, јер је то за неке био јерес.

Нагласио је да Српска није дала да се понове Јасеновац, Пребиловци, Јадовно и Дракулић.

- Високу цијену платило је тадашње политичко и војно руководства Српске, које данас тамнују у западним казаматима - изјавио је Додик.

Поручио је да је Српска данас поносна, јер живи у слободи..

- Само мјесец и нешто дана од свог конституисања добили смо свој Устав, а много веће државе тај пут пролазили су годинама. Преко 30.000 наших живота отишло је за слободу која се зове Република Српска. Неки су свој дом пронашли у Србији, широм свијета, али гдје год одемо по бијелом свијету, стиже нам порука:" Чувајте нам Републику Српску". И чуваћемо је као зјеницу ока свога. Били смо организована држава у рату, имали сво своју војску, своју Скупштину. Прихватили смо Дејтонско уређење, али упорно како тада, тако и данас желе да нас развласте. Највише су Дејтон кршили управо они који су га гарантовали - нацео је Додик.

Истакао је да Српска не прихвата наметања.

- Кристијан Шмит данас покушава да буде храбар. Нећемо пропустити прилику да дамо одговор на нека питања. Ми не прихватамо било какава наметања, а он нека проба, видјеће наш одговор - поручио је Додик.

Пновио је да имовина припада ентитетима.

- САД сматрају да јавна имовина припада БиХ. Али то није тако. Јасно то пише, све оно што изричито не пише да је у власништву БиХ, припада ентитетима. Ми кажемо да смо спремни да будемо дио мира на овом простору, аки да нисмо спремни да изгубимо Републику Српску и да то мирно гледамо. Прије 100 година суђењње Петру Кочићу и данас мени потпуно је исто. Никакве то разлике ту нема. БиХ је за нас морање - јасан је Додик.