latinica  ћирилица
28/02/2024 |  18:39 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Расте нејединство опозиције - хоће ли заједно у трку за градоначелника Бањалуке или самостално? (ВИДЕО)

Четири опозиционе партије унутар једначине са исто толико непознатих. До локалних избора остало је нешто више од пола године, а нејединство опозиције сваког мјесеца је све видљивије. Преломна тачка је Бањалука. Преговара свако са сваким али договора за сада нема.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

До локалних избора остало је нешто више од пола године, а нејединство опозиције сваког мјесеца је све видљивије.

Преломна тачка је Бањалука. Преговара свако са сваким али договора за сада нема.

Хоће ли опозиција јединствено у трку за градоначелника Бањалуке, или ће свака непозната из једначине наступати самостално?

ПДП има актуелног градоначелника који каже да ће поново бити кандидат опозиције.

Листа за правду и ред неће са ПДП-ом уколико Станивуковић буде њихов кандидат. Са Станивуковићем неће ни Народни фронт чија предсједница већ најављује кандидатуру. СДС хоће јединствено али још вијећају. Ако вам је нејасно, не брините, нисте једини.

- Не желим ниједну ствар да кажем данас која би било шта или било кога исрповоцирала. Као што сам одговорио претходних 10, 20 пута могу још једном рећи, ја мислим да ће опозиција имати једног кандидата и да ће опозиција поново побиједити у Бањалуци - каже потпредсједник ПДП Игор Црнадак.

Први дио Црнаткове изјаве могао би се односити на Драшка Станивуковића. Други дефинитивно не. Станивуковић као заједнички кандидат опозиције не уклапа се у изборну једначину. Двије од четири опозиционе странке јасно су рекле да неће подржати Станивуковића.

- Нема никакве шансе за разговор или подршку Драшку Станивуковићу зато што је он изневјерио своје људе и гласаче. Није имао ниједан састанак са опозицијом како је постао градоначелник. То је један самовољац, искомплексиран, општа незналица - рекао је предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић.

Мишљење Вукановића дијели и бивши члан ПДП-а и предсједник опозиционог Народног фронта Јелена Тривић. Изгледа да ће Станивуковић бити одлучујући фактор и у одлуци СДС. Још вијећају да ли ће изаћи са својим кандидатом за градоначелника Бањалуке.

- Према томе, у старту имамо проблем. Тако да је то основна дилема. /РЕЗ/ У овом моменту ГО СДС Бањалука за сада има већинско мишљење, нисмо гласали, донијели коначну одлуку, да СДС иде са својим кандидатом - истакао је предсједник СДС Милан Миличевић.

Послије свега изреченог, легитимно питање је на основу чега Црнадак вјерује да ће опозиција имати једног кандидата за градоначелника Бањалуке? Да ли сва неслагања унутар опозиције произлазе из неслагања у ПДП-у? И да ли ће их то коштати, а не би било први пут.

- Не мислим више спасавати ПДП. Наравно, није то само питање Станивуковића. Мени је жао што господин Црнадак тамо нема већу подршку, то говори о расположењу у тој странци. Бојим се искрено, видјећемо какав ће бити расплет ситуације, али буду ли стали снажно иза господина Станивуковића, ПДП с нама више нема шта да разговара - додао је предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић.

Ипак, ватру унутар опозиције покушава да угаси СДС. Најавили су састанак лидера опозиције на којем ће покушати договорити заједничког кандидата за градоначелника Бањалуке. Према досадашњим ставовима, не изгледа да се ватра стишава, напротив. А година је изборна!