latinica  ћирилица
28/02/2024 |  18:20 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Ограничавање маржи - добар корак у борби против инфлације (ВИДЕО)

Цијене основних животних намирница у Српској су повећане али у великој мјери повољније су од оних у Федерацији и у већем броју земаља у региону.
Трговина - Фото: РТРС
ТрговинаФото: РТРС

То су показале и анализе. Из ресорног министарства најављују уредбу којом би ограничила цијене бар цијена основног хљеба, а у наредном периоду дорадити уредбе за остале основне животне намирнице, нафту и нафтне деривате.

Упоредном анализом цијена основних животних намирница, Република Српска има боље резултате од Федерације. Тако је код нас јефитиније млијеко и хљеб.

Хљеб од брашна тип 500 кошта 3,15 КМ, док је у Федерацији 3,82 КМ.

Када говоримо о млијечним производима, од јогурта па до млијека, у Српској је јефтиније све осим сира качкаваља који је скупљи него у Федерацији БиХ.

Осим разлике у цијенама, постоји и разлика у примањима, тако је минимална плата у Републици Српској 900, док је у Федерацији 619 марака.

Да су ово добри показатељи,сматрају и економисти. Ограничавањем маржи, али и повећањем минималне плате, начињен је добар корак у борби против инфлације.

- Генерално ако погледамо, цијене намирница у најгорем случају су једнаке цијенама у Федерацији, а у великом броју случајева имамо ситуацију да су цијене повољније него у Федерацији. Сама та чињеница нас ставља у предност - рекао је економиста Бојан Лучић. 

Економски раст Републике Српске је 2,4 процента, говоримо о реалним подацима. Насупрот томе имамо податке који долазе из ЕУ гдје они немају уопште економски раст.

Грађани кажу да се Влада треба фокусирати на намирнице које се купују највише и свакодневно.

Знају то и у ресорном министарству које припрема уредбе којим би се ограничиле цијене основних животних намирница. Покушава се наћи модел и за цијене меса.

- Цијена меса као производа у Републици Српској по килограму већ су јефтиније од Федерације, рецимо од 80 пфенинга, до 2,3 марке у зависности од врсте меса. Такође, доста меса долази из увоза. Покушавамо да нађемо неке механизме - каже Денис Шулић.

Ипак оно на шта упозоравају грађани али и Удружења потришача јесу потреба већих контрола трговаца јер појединци дјелују потпуно неодговорно не поштујући никаква правила па и упркос казнама. И зато се и ту хитно мора наћи прави модел рјешења проблема.

- Добро је што је министарство покренуло ту активност, међутим оно што није добро, опет трговци раде неке ствари које можда не би требало, а то је појефтињење од 0,05 пфенинга и то је помало изругивање акцији - додала је Снежана Шешлија из Удружење грађана "Топер" Добој.

И зато се мора брже дјеловати како би се остварио основни циљ - заштита животног стандарда грађана.