latinica  ћирилица
28/02/2024 |  10:26 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Шолаја: Посјета Додика Црној Гори важна за унапређење сарадње

Посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Црној Гори и његов састанак са предсједником црногорске Скупштине Андријом Мандићем су од великог значаја за унапређење међусобне сарадње двије земље, рекао је Бојан Шолаја из Центра за међународне и безбједносне студије Бањалука.
Бојан Шолаја - Фото: РТРС
Бојан ШолајаФото: РТРС

Шолаја је рекао Срни да и јучерашња посјета показује отвореност Српске за регионалну сарадњу, поготово са Србијом и Црном Гором у којој живи знатан број Срба.

Он је навео да је понуда Додика Црној Гори за тјешњу и директнију сарадњу, по узору на ону коју Српска има са Србијом, нуди могућност јачања свих врста веза између двије земље, од политичких до економских.

Шолаја је истакао да је Додик на састанку са Мандићем упутио снажну подршку Црној Гори на европском путу, јер и Српска подржава тај пут БиХ, учествујући у њему у складу са својим капацитетима.

Рекао је да је Додик том приликом, између осталог, поновио став Републике Српске да на европском путу не би требало да буде условљавања, односно да Српска није присталица тога да се на уштрб идентитета постављају одређени услови за чланство у ЕУ.

- Посјета Додика је и својеврсна подршка српском народу у Црној Гори у смислу политика за које се они заузимају - оцијенио је Шолаја.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик јуче се у Подгорици састао се са предсједником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем, те посјетио Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици и крипту гдје се налази гроб блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија.