latinica  ћирилица
28/02/2024 |  10:18 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Лукић: Устав Српске гарант њеног постојања (ВИДЕО)

Професор уставног права Радомир Лукић рекао је за РТРС да је Устав Републике Српске гарант да ће Српска постојати и функционисати по свом темељном закону.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

- Треба се супротставити свакој идеји о промјени Устава БиХ са наводним образложењем да је то бољитак и модернизација. Не, није, то је назадак. БиХ, осим оваква, не може да постоји - рекао је Лукић.

Он је навео да Бошњаци немају у виду да српски народ има свој посебан идентитет и да је погрешна њихова политика која желе промјену Устава и избацивање конститутивности народа, брисање федералних јединица и формирање централизоване и унитарне БиХ.

- Срби и Хрвати не могу запоставити свој национални идентитет, а то неће учинити ни Бошњаци. Све док је тако, уређење које не познаје федерализам и консоцијалну демократију ће продуковати сталне сукобе или ће БиХ постати велики затвор из којег ће бјежати они који нису задовољни тиме - рекао је Лукић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.