latinica  ћирилица
27/02/2024 |  10:58 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Илић: Устав Српске најважнији акт српског народа у модерној историји

Предсједник Законодавног одбора Народне скупштине Републике Српске Младен Илић изјавио је Срни да је Устав Републике Српске темељ на којем Република функционише и најважнији акт који је српски народ донио у модерној историји.
Младен Илић - Фото: РТРС
Младен ИлићФото: РТРС

- Доношењем овог устава јасно смо дали до знања да желимо живјети у слободној земљи у којој имамо загарантована сва права - истакао је Илић.

Он је додао да сви политички фактори, али и грађани Републике Српске, имају обавезу да чувају Устав.

- Могу прихватити чињеницу да се одређене политике или ставови некада разликују, али када причамо од 28. фебруару и ономе што он представља - неопходно је да имао исти став и јединство - закључио је Илић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба, те једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума одржаног 1. марта на којем нису учествовали Срби.