latinica  ћирилица
27/02/2024 |  10:55 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Ћосић: Уставом Српске јасно позициониран српски народ унутар БиХ

Руководство Републике Српске, које је је прије 32 формирало Републику и донијело Устав, имало је јасну визију позиционирања српског народа унутар БиХ, оцијенио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.
Љубиша Ћосић - Фото: РТРС
Љубиша ЋосићФото: РТРС

Ћосић је истакао да је Уставом Републике Српске, који је донесен 28. фебруара 1992. године, створен темељ правне моћи, слободе и сигурности за све грађане који живе у Српској.

Он је нагласио да су 32 године, колико је прошло од тада, довољна дистанца да се може говорити о значају тог документа и поступцима тадашњег руководства.

- Ако погледамо да је 9. јануара прије 32 године формирана Република Српска, а мјесец и по након тога донесен и Устав, онда је сасвим јасно да су људи који су тада формирали Српску Републику БиХ знали шта раде. Знали су да након проглашења Републике морају да донесу њен највиши законодавни акт - рекао је Ћосић.

Он је истакао да је овај правни акт и данас у примјени и представља важећи Устав Републике Српске.

- Република Српска се данас и креће у оквиру који је успостављен Уставом, који је донесен прије ратних дешавања у БиХ. То говори о интелектуалном капацитету људи који су тада стварали Српску. Они то нису радили насумично за краћи период. Може се данас видјети да су имали јасну визију о позиционирању српског народа унутар БиХ - закључио је Ћосић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је 28. фебруара 1992. године Устав који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Устав Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба и једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.