latinica  ћирилица
27/02/2024 |  10:27 ⇒ 12:13 | Аутор: РТРС

ФЗО: Повећан износ за најсавременије терапије на 13,4 милиона КМ

У Републици Српској за најсавременије терапије за обољеле од ријетких болести у овој години планирано је 13,4 милиона КМ, што је за два милиона КМ више него лани, саопштено је из Фонда здравственог осигурања Српске.
Фонд здравственог осигурања - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурањаФото: РТРС

Из овог фонда су истакли да је циљ финансирање нових лијекова, као и додатног побољшања доступности терапија за обољеле од ријетких болести.

- Обољели од ријетких болести ослобођени су плаћања партиципације за све услуге које спадају у права из обавезног здравственог осигурања. Са савременим терапијама направљен је значајан искорак, што показује да су Фонд и друге институције препознале важност финансирања ових лијекова с циљем постизања ефикаснијег лијечења - наведено је у саопштењу.

У Фонду су подсјетили да, за разлику од Федерације БиХ, обољелима од ријетких болести у Српској ове терапије су доступне од прије двије године и од тада Фонд континуирано и у складу са могућностима уврштава и нове лијекове.

У овој години Фонд је у програм лијекова уврстио нове савремене лијекове за обољеле од спиналне мишићне атрофије, као и лијек за Вилсонову болест, док су прошле године уврштени нови лијекови за лијечење Дишенове мишићне дистрофије и за лијечење Леберове хередитарне оптичке неуропатије.

Од 2022. године за више обољења, као што су цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип 2 и 4, Гошеова болести и друге, обезбјеђују се савремене терапије у оквиру програма лијекова, на иницијативу предсједника Републике Милорада Додика.

- Ријеч је о изузетно скупим терапијама, тако да се само за једног дјечака обољелог од Дишенове мишићне дистрофије годишње издваја око 800.000 КМ, док терапија за цистичну фиброзу кошта око пола милиона КМ - нагласили су у републичком фонду.

Из овог фонда подсјећају и да су обољелима од ријетких болести од раније доступни и лијекови са листе лијекова који се издају на рецепт, као и дијететски препарати и храна за посебне медицинске намјене.

Само у прошлој години на листу је уврштено 11 нових лијекова и шест дијететских препарата.

- Будући да већином лијекови за ријетке болести нису регистровани и не могу се ни набавити код нас, Фонд породицама рефундира трошкове за лијекове који се налазе на нашој листи, а које купе у иностранству - појаснили су у Фонду здравственог осигурања.

Поводом обиљежавања Међународног дана ријетких болести, осим финансирања најсавременијих у свијету доступних терапија, за обољеле од ријетких болести Фонд здравственог осигурања финансира и неопходна медицинска средства.

У потпуности се финансира сет медицинских средстава за обољеле од булозне епидермолизе, а цијена једног сета је 2.400 КМ мјесечно. Овај сет садржи више од 20 ставки, попут завоја, газа, гелова и осталог што је обољелима неопходно.

Из Фонда су рекли да се увођењем и финансирањем неопходних медицинских средстава омогућава спречавање компликација изазваних инфекцијама и обезбјеђује се квалитетнији живот обољелих.

Фонд здравственог осигурања настоји да поједностављује и процедуре остваривања права, како би се обољелима од ријетких болести максимално олакшало кориштење здравствене заштите.

- Када год за то постоје услови, омогућавамо доступност терапија у мјесту пребивалишта обољелих, како не би морали само због терапије да одлазе у Универзитетски клинички центар Српске - навели су у Фонду.

Једна од новина која је уведена прошле године и која представља додатну олакшицу јесте да дјеца обољела од ријетких болести здравствену заштиту могу да остварују све до 18 године код изабраног педијатра, односно са навршених седам година не морају да прелазе код породичних љекара.